Pula: Sindikalno članstvo "Uljanika" očituje se o štrajku

U PULSKOM brodogradilištu "Uljaniku" u tijeku je trodnevno očitovanje sindikalnog članstva o štrajku ili nastavku pregovora s Upravom o povišenju osnovice plaće.

Po riječima glavnog povjerenika Sindikata metalaca u "Uljaniku" Đina Šverka sindikati traže povišenje osnovice plaća s 1310 na 1650 kuna jer, kako je rekao, "plaće do sada nisu rasle prema rastu tečaja dolara, troškovi života svaki su dan veći, a plaće su preniske i ne prate produktivnost".

"Tako nisku osnovicu nema nijedno ozbiljnije društvo u Istri, a Uljanik sudjeluje s više od 50 posto izvoza Istarske županije. Na žalost, plaće ne prate i ne stimuliraju poštivanje rokova predaje brodova i porinuća", rekao je Šverko, dodavši kako je nesklad plaća i obavljena posla najveći kad se pulsko brodogradilište uspoređuje s ostalim brodogradilištima. Sindikat drži da se dugoročna stabilnost i uspješnost može temeljiti samo na motiviranim i zadovoljnim radnicima, odnosno ulaganjem u ljude. Šverko je kazao kako su "Uljanikovi" sindikati zatražili i posredovanje Ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uljanik je u državnom vlasništvu pa očekujemo da se u cijeli slučaj uključi i Ministarstvo gospodarstva", istaknuo je Šverko. Dodao je kako je današnji odziv, po prvim pokazateljima, bio vrlo velik te kako će rezultati referenduma biti poznati idući tjedan.

S druge strane, kako stoji u "Uljanikovu" glasniku "Malom informatoru", Uprava smatra kako se prava radnika po Kolektivnom ugovoru poštuju te kako ne kani popustiti sindikalnim pritiscima.

(Hina) dspo vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara