Pula: Vojni sindikat tvrdi da piloti ne štrajkaju

PREDSJEDNIK nedavno osnovanog Vojnog sindikata Hrvatske brigadir Ljubo Cerovac ustvrdio je danas kako u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ´nema nikavog štrajka pilota, ali ima njihovog nezadovoljstva zbog neisplate letačkih dodataka i smanjenja plaća´.

´To što su pojedinci opterećeni zdravstvenim i socijalnim problemima ne bih okarakterizirao štrajkom. Radi se o mladim ljudima profesionalcima i domoljubima kojima treba pomoći´, kazao je Cerovac na konferenciji za novinare.

Rekavši kako se ´za zaštitu svojih radnih i socijalnih prava nemaju kome obratiti´ Cerovac ih je pozvao da se učlane u Vojni sindikat Hrvatske koji ih, kako je ustvrdio, ´najbolje može zastupati´.

Cerovac je izrazio nezadovoljstvo što Vojni sindikat Hrvatske još uvijek nije dobio odgovor od Vlade i Ministarstva obrane na prijedlog da se iz Zakona o službi u oružanim snagama izbrišu odredbe po kojima se djelatnim vojnim osobama zabranjuje sindikalno organiziranje. Po njegovim riječima to je suprotno hrvatskom Ustavu u kojem piše ´da se sindikalno organiziranje u vojsci i policiji može ograničiti´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Odgovor nismo nikada dobili pa ćemo podnijeti tužbu Ustavnom sudu za promjenom te zakonske odredbe. Smatramo da je ona protuustavna jer svi imaju pravo po Ustavu tražiti svoja prava putem udruživanja u sindikat´, rekao je predsjednik Vojnog sindikata Hrvatske brigadir Ljubomir Cerovac.

Taj je sindikat osnovan u listopadu prošle godine u Puli. Tada je i pokrenuta inicijativa za ukidanje članka 11. Zakona o službi u oružanim snagama po kojem djelatnim vojnim osobama nije dopušteno sindikalano organiziranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara