Pula: župan s pulsko-perojskim parohom Danilom

Istarski župan Ivan Jakovčić primio je danas u Puli pulskoperojskog paroha igumana Danila Ljubotinu u povodu njegova imenovanja stalnim predstavnikom Srpske pravoslavne crkve pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Iguman Ljubotina je kazao kako će u Bruxellesu nastojati svima pomagati, nikomu ne naštetiti te poštovati ostale, kako je rekao, "sestrinske vjere i kulture".

"Posebno se to odnosi na rimokatoličku vjeru čiju smo sudbinu dijelili i s čijeg smo se izvora tisuću godina napajali stvarajući ovu Europu", poručio je iguman Danilo Ljubotina. Dodao je kako će tragati za jedinstvom tih vjera i kultura što je, po njegovoj ocijeni, bitno za održanje i razvoj Europe.

Podsjetio je kako je vjerojatno odluci Svete sinode da se on imenuje stalnim predstavnikom Srpske pravoslavne crkve pri Europskoj uniji u Bruxellesu pridonijelo i njegovo dosadašnje iskustvo i suradnja unutar europskih struktura, posebice u tijeku donošenja odluka o europskim integracijama. Ljubotina je također naglasio kako u Bruxelles odlazi s osjećajima istarskog zavičaja, istaknuvši kako su se oni, pravoslavci, tijekom 400 godina svoje prošlosti u Istri istrijanizirali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima poštivali su različitosti koje su bile njihova radost i bogatstvo te su pridonijeli autohtonom crnogorsko-istarskom izričaju. Tijekom stoljeća, podsjetio je, Crnogorci su sačuvali na području pulsko-perojske parohije svoju tradiciju, vjeru, govor i pismo.

Župan Ivan Jakovčić uvjeren je kako će iguman Danilo Ljubotina obavljajući tu vrlo važnu dužnost u Bruxellesu ugraditi sve vrijednosti koje žive u Istri, poput snošljivosti, višeetničnosti i različitih vjeroispovijedi.

(Hina) xdspo ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara