Puljanin patentirao uređaj za bušenje guma vozačima koji krenu u pogrešnom smjeru

Foto:

PULSKI inovator Zoran Mitanovski napravio je uređaj koji će ubuduće zaustavljati vozače koji na autocestama voze u pogrešnom smjeru, tako što će im bušiti sve četiri gume, donosi današnji Glas Istre. Uređaj se sastoji od željeznog kućišta ukopanog u asfalt iz kojega izviruju nazubljene limene ploče, pod kutom od 60 stupnjeva u smjeru vožnje.

"Kad se vozilo kreće u dozvoljenom smjeru i prijeđe preko uređaja, ploče se jednostavno spuštaju preko osovine i vraćaju u početni položaj. No, ako se vozilo kreće u pogrešnom smjeru ploče se ne spuštaju nego buše sve četiri gume", pojašnjava Mitanovski.

Svoju je inovaciju već patentirao, nakon što je prošao niz testiranja koja su ga stajala i probušenih guma. "Sustav sam testirao ukopavši ga u zemlju i prelazeći preko njega automobilom, različitim brzinama. Promatrao sam ponašanje vozila i istovremeno reakciju uređaja, što sam i dokumentirao. Da bi bio namijenjen za sve vrste motornih vozila, uspješno ga je testirao i motociklist, tako da svi mogu bez opasnosti prijeći preko uređaja" rekao je Glasu Istre pulski inovator.

S izumom je već upoznao i koncesionare istarske autoceste, koji kažu da je uređaj zanimljiv, ali bi mogao prouzročiti probleme vozaču i vozilu čije gume automatski buši u slučaju vožnje u pogrešnom smjeru. Mitanovski je zaposlen u pulskom škveru Uljanik gdje radi kao autogeni rezač i traser. Zasad je rano tvrditi hoće li se od svog izuma obogatiti, jer nema definitivne potvrde da će ga koncesionari domaćih autocesta otkupiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara