Puljić: Ako bude pameti, neće biti rata u BiH

Puljić: Ako bude pameti, neće biti rata u BiH
Foto: EPA

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je da stanje u Bosni i Hercegovini nije dobro, ali je istaknuo kako se problemi u toj zemlji ne smiju rješavati ''zveckanjem oružja'', nego dijalogom, uz uvažavanje jednakih prava svakog čovjeka i svakog nacionalnoga identiteta.

U intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", kardinal Puljić je posebnu zabrinutost iskazao zbog sve češćeg spominjanja obnove ratnih sukoba u BiH.

''Ako bude pameti, neće biti rata u BiH"

“Ako bude pameti, neće biti rata u BiH, ali ako budemo prekrajali svakoga trenutka ovu zemlju, izludit ćemo ovo malo ljudi koji su odlučili ostati i opstati u BiH. I građani moraju utjecati na to da se svaka huškačka mašinerija u politici i medijima spusti na zemlju i da se nastoji ostvariti perspektiva života i suživota u ovoj zemlji“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Jedan od uzroka problema, po Puljićevu mišljenju, je to što se mnogi u BiH kunu u njene avnojske temelje, postavljene tijekom Drugog svjetskog rata, no ta država, kakva je sada, nije građanska, nego je zemlja Hrvata, Bošnjaka i Srba.

''Ako želimo da BiH opstane u svojim dimenzijama i identitetu, onda se mora tako organizirati da se svatko može u njoj ostvariti kao kod kuće. BiH je kuća svih nas“, kazao je kardinal Puljić.

Kaže da je društvo u BiH opterećeno stalnom kuknjavom

Puljić smatra kako je društvo u BiH opterećeno stalnom kuknjavom i čekanjem da drugi rješavaju životna pitanja. Kako tvrdi, u BiH se "strašno urušila kultura rada te su se svi razboljeli od poruka da treba što manje raditi, a što više imati i trošiti".

''Moramo s tugom reći kako je oko 60 posto naše zemlje neobrađeno. Ima kruha, samo treba organizirati život, ukloniti kriminal i stvoriti vladavinu pravednih zakona.Toliko se neki kunu da vole ovu zemlju, a gdje god stignu potkradaju je“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Komentirajući poruke pape Franje ''da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje, ali ne kao priznanje ukazanja Gospe", kardinal Puljić je ocijenio kako Sveti Otac želi ljudima pomoći da se kroz molitvu i pokoru jačaju u vjeri te da nalaze utjehu vjere i mir u duši.

"Zato je Papa donio takvu odluku. Brojni idu u Međugorje da dožive mir u duši kroz pobožnost, pokoru i ispovijed. Nisu na prvome mjestu ukazanje i poruke, nego pobožnost, pokora, ispovijed i drugi sakrament", kazao je kardinal Puljić. 

Komentirajući susrete bosanskohercegovačkih dužnosnika s papom Franjom, vrhbosanski nadbiskup je kazao kako je Sveti Otac otvoren za razgovor sa svim strukturama vlasti, pa tako i s političarima.

''On upućuje na načela koja čuvaju dostojanstvo čovjeka, ljudska prava i ljudske slobode'', poručio je Puljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara