Puljić kaže da svećenike za koje sumnja da su zlostavljači ne prijavljuje policiji

Puljić kaže da svećenike za koje sumnja da su zlostavljači ne prijavljuje policiji
Foto: FAH

KARDINAL i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je u intervjuu za vjerski portal Bitno.net koji je vodio novinar Tino Krvavica još jednom priznao da civilnim vlastima u BiH ne prijavljuje svećenike za koje opravdano sumnja da su seksualno zlostavljali maloljetnike.

>> Sarajevska misa za Bleiburg pretvorila je BiH u bure baruta

"Mi te stvari obavljamo interno u Crkvi u vezi s Kongregacijom za nauk vjere. Ne idemo u medije jer često nisu dobronamjerni. Kritike su dobre ako su utemeljene na istini, ali ako su smišljene da osramote Crkvu, prema tima smo jako suzdržani. Tu temu smo ozbiljno shvatili i prihvatili te provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve, ali s civilnim vlastima nemamo posebne odnose na tom području jer se zakoni donose ne samo na razini države, nego i na razini entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj 'šumi’ zakona''', odgovorio je Puljić na mnogo duže pitanje koje mu je novinar postavio.

Puljić je izbjegao konkretne odgovore na neka pitanja

Pitanje pak glasi ovako: "Papa Franjo u svibnju prošle godine objavio je motuproprij Vos estis lux mundi kojima je obvezao sve biskupije u svijetu da do kraja lipnja 2020. godine organiziraju sustav za prijavu seksualnog zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici. Implementacija dokumenta nedavno je započela u biskupijama u Hrvatskoj. Kako po tom pitanju trenutno stoji Vrhbosanska nadbiskupija i ostale biskupije u BiH? Također, prošle godine našli ste se na udaru nakon što ste izjavili da slučajeve pedofilije – kojih je, prema vašem kazivanju, bilo malo u Crkvi u BiH – niste prijavili nadležnim situacijama, kao i da su zakoni na tom području 'nedefinirani'. Što ste time htjeli reći s obzirom na to da u BiH postoje zakoni protiv pedofilije? Jeste li, u međuvremenu, dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vjere kojoj ste prijavili spomenute slučajeve?"

Po svemu sudeći, novinar portala Bitno.net s Puljićem je intervju radio preko e-maila, s obzirom na to da nakon još jednom neuvjerljivog Puljićevog izmotavanja nije postavio nikakva dodatna pitanja. Uostalom, Puljić nije jasno ni odgovorio na pitanja koja je Krvavica postavio, primjerice jesu li dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vjere.

Šokantno priznanje u Vatikanu prošle godine

Podsjetimo, prošle godine u veljači u Vatikanu održavan je četverodnevni skup Zaštita maloljetnika u Crkvi, na kojemu je dvjestotinjak kardinala i predsjednika biskupskih konferencija sa svih strana svijeta na poziv pape Franje raspravljalo kako da od sebe samih i svojih svećenika zaštite djecu. Puljić je tada dao nevjerojatan intervju za televiziju N1.

>> Što su nam Papa i biskupi poručili konferencijom o pedofiliji? Da su kukavice

>> Kardinal Puljić: Crkva je jedina koja hrabro pristupa zlouporabi djece

Puljić je na upit novinarke Nine Kljenjak o tome je li bilo zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u BiH odgovorio sljedeće: "U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna." Na logično sljedeće pitanje novinarke o tome jesu li ti slučajevi prijavljeni nadležnim institucijama u BiH, Puljić je odgovorio da nisu i to objasnio ovako: "Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor Svete Kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti."

Puljićeva skandalozna muljaža

Prvo, prošlo je godinu i pol dana od Puljićeva intervjua za N1, a kardinal ni u odgovoru na Bitno.net nije bio konkretan u vezi toga kako se implementiraju Papine upute, već je neodređeno izjavio da "provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve", što god to značilo.

Drugo i mnogo važnije, Puljić je još jednom priznao da svećenike za koje postoji opravdana sumnja da su seksualno zlostavljali djecu ne prijavljuje policiji u BiH. Izlika koju je Puljić sada ponudio je nadogradnja prethodne ("zakoni su dosta nedefinirani"), pa kaže da je problem u tome što se u BiH "zakoni donose ne samo na razini države, nego i na razini entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj 'šumi' zakona". 

Zakoni u BiH koji se tiču seksualnog zlostavljanja maloljetnika su definirani i nema tu nikakvih prijepora niti "šume zakona" koji bi ikako spriječili kardinala da svećenike za koje misli da su zlostavljali djecu prijavi policiji. Kada bi Puljićeva logika imala smisla, onda bi se zbog kompleksnog političkog uređenja BiH moglo tvrditi da policiji u BiH ne treba prijaviti ni ubojstvo, pljačku itd. 

Plenković se u predizbornoj kampanji hvalio susretom s kardinalom koji štiti popove pedofile

Naravno da institucije u BiH nisu u blistavom stanju, ali to također nije nikakvo opravdanje za neprijavljivanje potencijalnog kaznenog djela, naročito kada je riječ o seksualnom nasilju nad djecom, pa bi zapravo bilo posve logično da nadležna policija Kantona Sarajevo posjeti Puljića nakon ovih izjava i pita ga da s njima podijeli informacije koje ima o svećenicima zlostavljačima.

U svakom slučaju, Puljić je u intervjuu za spomenuti vjerski portal još jednom potvrdio da svećenike zlostavljače ne prijavljuje policiji te nastavio još prozirnije lagati o tome zašto to ne čini.

Primjerice, premijer Andrej Plenković se u nedavnoj predizbornoj kampanji rado fotografirao s kardinalom te se time pohvalio i na društvenim mrežama. Teško je zamisliti da bi u nekoj zreloj demokraciji Puljićevo dvostruko priznanje prošlo bez ikakvih posljedica.
 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara