Pune se police u Konzumu, a dio dobavljača još uvijek u blokadi

Pune se police u Konzumu, a dio dobavljača još uvijek u blokadi

Foto: Index

NAKON što su jučer razgovarali s premijerom i novim upraviteljem Agrokora, Antom Ramljakom, dobavljači su poručili da će obustaviti blokadu te da će početi isporučivati robu u Agrokorove trgovine, pa se od jutros pune police Konzuma.

I dok je Agrokor jučer ekspresno deblokiran, neki njegovi dobavljači su također deblokirani, no neki su i dalje su u blokadi. Prema podacima Fine, deblokirani su Zvečevo i Franck, dok je AWT International blokiran.

Najavili isporuku da bi došli do novca

Marica Vidaković iz Kraša rekla je jučer kako će pozvati sve zaposlenike Kraša da kupuju u Konzumu te da nastavljaju s isporukom jer im je premijer dao garanciju. "Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, napuniti dućane i da ćemo pozvati svoje zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo sustavu omogućili da generira novi novac i da počne servisirati svoje obveze, kako prema dobavljačima tako i prema svima u lancu, jer smo i od premijera dobili garanciju da iza projekta stoji vlada, što znači da je naš plasman na police Konzuma od danas siguran.", rekla je.

Denis Matijević iz Agrofructusa kazao je, pak, kako dobavljači očekuju brza rješenja. "Sada država stoji iza cijeloga procesa, ima našu podršku i očekujemo brza rješenja, do Uskrsa", rekao je Matijević.

"Mislim da je gospodin Ramljak dobar izbor i da će zajedno sa svima nama pronaći najbolja rješenja da sustav opstane i da svi zajedno u okviru tržišnih okolnosti omogućimo da Konzum i cijeli Agrokor zadrže svoje pozicije i poslovanje u budućem razdoblju", rekao je predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar.

Tedeschi rekao da su oni naplaćivali robu

"Atlantic grupa je u odličnoj situaciji i može likvidnosno podnijeti sve ovo što se događa. Mi smo jedan od najvećih, možda i najveći dobavljač Agrokora, ali nismo ulazili ni u kakve financijske aranžmane s Agrokorom, samo smo isporučivali robu. Bili smo poprilično striktni u naplati te robe", rekao je Tedeschi.

Dragutin Drk iz Vindije rekao je da je zadovoljan izborom Ramljaka. A Vindija je jutros priopćila da "u interesu stabilizacije poslovanja te dugoročnog jamstva za očuvanje radnih mjesta, Poslovni sustav Vindija nastavlja s redovnom isporukom cjelokupnog asortimana proizvoda na prodajna mjesta trgovina Konzum."

"Na ovaj način Vindija pridonosi stabilnosti domaćega gospodarstva te sprječava negativne trendove u cjelokupnom lancu opskrbe hranom, budući da danas zapošljava preko 4000 radnika te surađuje s više od 3022 kooperanata i 500 vozača distributera. Očuvanje upravo njihovih radnih mjesta prioritet je cjelokupnog Poslovnog sustava.", poručili su iz Vindije.

Dukat isporučuje

"Zagrebački Dukat nastavlja isporučivati cjelokupni asortiman u trgovine Konzuma, te  potrošači na prodajnim mjestima Konzuma, kao i do sada, mogu pronaći uobičajeni asortiman Dukata. Normalizacija poslovnih odnosa s Konzumom posljedica je uspostavljenog dijaloga i povjerenja između dobavljača, Vlade i Vladinog povjerenika, gospodina Ante Ramljaka, koji se tijekom dana sastao s dobavljačima i bankama.", priopćili su iz Dukata.

"Vjerujem kako je Vlada novim zakonskim okvirom omogućila stabilizaciju hrvatskog gospodarskog sustava u kojem će slučaju banke osigurati priljev novih financijskih sredstava dok će mjeničnu izloženost dobavljača prema bankama tretirati kao dug sustava Agrokora', rekao je Alen Fontana, direktor Dukata. U priopćenju se dodaje kako će Dukat i nadalje otkupljivati sve svježe sirovo mlijeko svojih kooperanata te preuzeto mlijeko redovno plaćati u ugovorenim rokovima, kako je to bilo i do sada.

Ramljak: Prioritet je osigurati plaće

"Moj prioritet je od ovoga trenutka pokušati dogovoriti sve detalje oko financiranja s bankama za tekuću likvidnost potrebnih sredstava. To je prvi sastanak koji ću imati nakon ovoga preuzimanja. Ovih 2-3 dana do praznika moj jedini prioritet i fokus je da se osiguraju plaće radnicima koncerna Agrokor i da se isplati jedan dio potraživanja koje dobavljači imaju prema ovoj kompaniji", izjavio je vladin povjerenik jučer.

Ramljak očito ne računa na sada već bivšu Todorićevu upravu, eventualno mu mogu dati savjet ako ga bude tražio. Od ovoga trenutka oni više nisu članovi uprave, kazao je, a osvrnuo se i na ulogu Antonia Alvareza III. kojeg su dovele banke vjerovnici.

"Uloga Antonia Alvareza u budućnosti će biti da će imati priliku u jednom kratkom procesu kroz sljedeća dva dana dati svoju ponudu za restrukturiranje, između ostaloga i s ostalom konkurencijom koja je u tom rangu, a nakon toga ćemo odabrati tko je najbolji", rekao je Ramljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara