Pupovac ima ideju: Zagreb i Beograd trebaju imati "crveni telefon"

Pupovac ima ideju: Zagreb i Beograd trebaju imati "crveni telefon"

Foto: Index/FaH/123rf

PREDSJEDNIK Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je gostujući u Dnevniku srpske televizije (RTS) da se u Hrvatskoj prema stradanjima u Drugom svjetskom ratu primjenjuje politika nijekanja i zaborava, prenijela je u subotu agencija Tanjug.

Pupovac o odvojenim komemoracijama u Jasenovcu


Zbog toga se i ove godine, iako je vlada iz Jasenovca uklonila ploču s ustaškim pozdravom, održavaju odvojene komemoracije, naveo je.

"Mislimo da mjesta za pozdrav 'Za dom spremni' ne može biti nigdje u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Pupovac, i dodao da je ploča s ustaškim pozdravom izmještena na 15-20 kilometara od logora Jasenovac, ali da je ''to neprihvatljivo narodima žrtvama - Židovima, Srbima, antifašistima''.

"Primjećujemo da se prema stradanjima u Drugom svjetskom ratu, tako strašnim mjestima kao što su Jasenovac, Jadovno, glinska crkva, primjenjuje politika zaborava, politika nijekanja i politika isključivanja iz informativnog, obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, i to je razlog zbog čega ove godine, nažalost, usprkos činjenici da je vlada sklonila ploču iz Jasenovca, ne možemo doći na zajedničku komemoraciju", kazao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je dodao da zbog takve politike ni ove godine neće sudjelovati na državnoj komemoraciji.

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne sudjeluju u državnoj komemoraciji, najavljenoj za nedjelju.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske počast žrtvama odat će u subotu.

Pupovac: Zagreb i Beograd trebaju imati "crveni telefon"


Pupovac je, govoreći o prijedlogu hrvatskog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću da se taj pozdrav može koristiti u kontroliranim uvjetima, rekao da nije prihvatljiv bilo kakav izuzetak, osim kada je riječ o muzejima, ili kazališnim predstavama i filmovima.

Time se, dodao je, otvara prostor da se na mala vrata to proširi na velike prostore kao što su stadioni, gdje netko može reći da se tako samo slave pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Na pitanje o odnosima Srbije i Hrvatske, u svjetlu nedavnog incidenta s hrvatskom zastavom i prijetnjama koje dobivaju on i srpska veleposlanica, kako prenosi Tanjug, Pupovac je rekao da Zagreb i Beograd trebaju imati "crveni telefon", odnosno otvorenu liniju za svako sprječavanje ili rješavanje incidenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara