Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji

Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji
Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

MILORAD Pupovac dao je intervju za Deutsche Welle. U njemu se osvrnuo na napeti odnos između Hrvatske i Srbije, kao i na položaj Srba u Hrvatskoj. Jasno je poručio kako ne želi biti talac u svojoj zemlji zbog nečega što nije učinio. 

Opisao je trenutni položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

"Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju situacija nije napredovala nego u nizu elemenata nazadovala. I to zbog nacionalističkih i populističkih pritisaka posljednjih pet godina. S ovom vladom, vladom Andreja Plenkovića, pokušavamo to promijeniti. Pokušavamo stvoriti uvjete za neke promjene na terenu, recimo reelektrifikaciju nekih područja, ali i boriti se protiv atmosfere netolerancije", rekao je.

Preblaga reakcija na Vučića

Na novinarski upit o preblagoj reakciji na Vučićeve izjave u kojima je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, Pupovac je rekao da zna kako treba reagirati. 

"Prvo, mi znamo kako treba reagirati i nitko nas ne bi tomu trebao poučavati. Mi se već tri desetljeća nalazimo između čekića i nakovnja, između dvije vatre, hrvatske i srpske. Mi smo protiv sukoba i rata i to ne želimo mijenjati. Mi želimo biti most i nositelj dijaloga. Naše izjave su motivirane tom političkom pozicijom i svrhom. Dakle: sasvim je sigurno da Hrvatska uz sve elemente ustašizacije koje su prisutne, uz sve tragične posljedice etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj, ne može biti uspoređivana s Hitlerovom Njemačkom koja je, kao i kvislinška NDH, imala svoje rasne zakone i logore. Mi vidimo slabosti u Hrvatskoj, borimo se protiv njih i očekujemo da svi mi imamo snage, uključujući i Srbiju, da se protiv toga borimo. Dakle prejake riječi ne pridonose tomu da ljudi uvide što je potrebno promijeniti u ponašanju. Tako da mi očekujemo da se retorika u tom pogledu i promijeni", odgovorio je.

Koliko vam je zapravo dosadilo reagirati svaki put na takve izjave iz Srbije i koliko vam je dodijalo da se od vas očekuje da reagirate na takve izjave?

"Kada predsjednica na stadionu ne čuje da se uzvikuje 'Za dom spremni' ili kada ne osudi one koji to uzvikuju, tada to prolazi. Ali kada ja ne odgovaram na prozivke i zahtjeve i naredbe što trebam činiti, onda je to dovoljan razlog da se pokrene hajka i haranga. A to je nešto što ja ne prihvaćam. Ja ne želim biti talac u svojoj zemlji nečega što nisam učinio, nečega što nisam rekao i nečega za što nisam odgovoran. Ali na komemoraciju izbjeglim Srbima, koji najvećim dijelom ne snose nikakvu odgovornost, uvijek ću otići. Želimo da obje strane vide što su učinili jedni drugima. Da Srbi vide da su počinili zločine prema Hrvatima, ali da su Hrvati počinili zločine nad Srbima. A držanje manjinskog političara kao taoca ili odgovornog krivca kojeg treba prvog uhvatiti i stisnuti kad već ne možeš Vučića, to je nešto što je nespojivo s demokracijom. To je svojstveno društvenom linču. I to usprkos tomu što smo bili uvijek tu kada nas se trebalo, bilo da se radi o početku pregovora s EU ili mirnoj reintegraciji. Ako sam u Bundestagu zajedno sa svojim kolegama, zastupnicima njemačkog parlamenta, mogao braniti pravo Hrvatske na članstvo u EU, onda valjda mogu reći i da nešto ne valja u njezinoj politici odnosa prema Srbima. Stvaranje neprijatelja u ovoj zemlji mora prestati", rekao je Milorad Pupovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara