Pupovac o napadu na kuće srpskih povratnika: to je zločin iz mržnje

SABORSKI zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas u Biljanima Donjim da je jutrošnji napad na kuće srpskih povratnika u tom mjestu zločin iz mržnje, ocijenivši da je tomu pridonijela i zadarska policija nereagiranjem u prijašnjim sličnim slučajevima.

"To je zločin iz mržnje. Sramotno je da se tako napadaju žene, djeca i starci. Zadarsko zaleđe ne smije više biti crna rupa u Hrvatskoj. To je kao Kosovo", rekao je Pupovac, koji je obišao Biljane Donje zajedno sa saborskim zastupnikom SDSS-a Ratkom Gajicom i predstavnikom OESS-a.

Pupovac je kazao da je o svemu razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Stjepanom Mesićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom te da je premijer zgranut tim izgredom, a ministar Kirin ogorčen ponašanjem policije u prijašnjim sličnim slučajevima.

Rekao je da su napadači, po njegovim saznanjima, bivši branitelj, bivši policajac i malodobna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinitelji su jutros oko 3 sata kamenovali četiri obiteljske kuće i porazbijali stakla, a od bačena kamenja u njima je stradao dio pokućstva. Među napadnutim kućama je i prva obnovljena kuća u Biljanima Donjim, ona ispred koje je premijer Sanader prije tri godine lomio kruh sa srpskim povratnicima.

Policija je jutros privela četvoricu osumnjičenih, a neslužbeno se doznaje da su oni iz susjedne Škabrnje.

Pupovac je na kraju dodao da je u Škabrnji počinjen stravičan zločin, ali da napadnuti ljudi nisu odgovorni za nj (u Škabrnji su okupacijske srpske postrojbe 1991. likvidirale više desetaka branitelja i civila). Neka državna tijela procesuiraju one koji su počinili zločin u Škabrnji, rekao je Pupovac.

Također je izrazio nezadovoljstvo što se zadarski župan Ivo Grbić i benkovački gradonačelnik Branko Kutija nisu pojavili na mjestu događaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara