pupovac predstavio novinarima jučer potpisani sporazum s hdz-om

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac predstavio je danas Sporazum o suradnji buduće Vlade i SDSSa, kojeg su jučer tri zastupnika te stranke potpisala s mandatarom vlade i predsjednikom HDZa Ivom Sanaderom. L

Uz Erdutski sporazum i Pismo namjere o reintegraciji Istočne Hrvatske, to je najvažniji dokument kojeg je postigla srpska zajednica s hrvatskom Vladom, rekao je Pupovac dodajući da mu je obaveza upoznati javnost sa sadržajem Sporazuma.

"To je bitno da bi se izbjegla razna tumačenja te da netko istovremeno ne bi mogao biti i u poziciji i u opoziciji", dodao je.

Sporazum se sastoji od osam točaka - ljudsko dostojanstvo i građanska ravnopravnost svih građana Republike Hrvatske, povratak izbjeglica, primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, povrat imovine srpske zajednice, razvoj područja od posebnog državnog interesa, reforma pravosuđa, pridruživanje RH Europskoj uniji i suradnja sa susjednim zemljama.

Poseban naglasak Pupovac je dao na povratak ljudi i njihove imovine, naknade za uništenu imovinu te rješavanje pitanja bivših nositelja stanarskih prava koji su napustili Hrvatsku.

Sporazumom se precizira da do kraja lipnja iduće godine treba omogućiti vraćanje zauzetih kuća i drugih objekata u privatnom vlasništvu koje se koriste bespravno, a ostalu zauzetu imovinu vratiti do kraja 2004. Također je dogovoreno da bi dodatni rok za podnošenje zahtjeva za obnovu trajao do 30. lipnja iduće godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz određene uvjete nositeljima stanarskih prava vratit će se stanovi ili omogućiti status zaštićenih najmoprimaca s mogućnošću otkupa stana. Pupovac je govorio i o povratu nacionalizirane imovine. Vraća se imovina Srpske pravoslavne crkve, ali treba vratiti i imovinu srpskih institucija poput SKD "Prosvjeta".

Ugovorom se također određuje i participiranje predstavnika srpske zajednice u ministarstvima i tijelima izvršne vlasti tako da će Srbi dobiti nekoliko mjesta pomoćnika ministara.

U Sporazumu, nastavio je, stoji da su buduća Vlada i SDSS suglasni oko potrebe reforme pravosuđa kao i ubrzanja svih postupaka vezanih za ratne zločine te da je potrebno individualizirati svaku krivnju, pa i onu za ratne zločine.

Sporazum je sastavni dio programa Vlade i to nije koalicijski Sporazum, naglasio je.

Na novinarski upit o ćemu se nisu suglasili predstavnici SDSS-a i predsjednik HDZ-a, Pupovac je rekao da je riječ o dvostrukom pravu galsa, te o osnivanju fonda za područja posebnog državnog interesa, ali da je to drugo riješeno kompromisno kroz posebnu proračunsku stavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara