Pupovčeva stranka zabrinuta zbog uhićenja Srba zbog ratnog zločina u Vukovaru

Pupovčeva stranka zabrinuta zbog uhićenja Srba zbog ratnog zločina u Vukovaru
Foto: Hina

SAMOSTALNA demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) izrazili su zabrinutost akcijom policije koja je danas pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koji su u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedeni na obavijesne razgovore.

"Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe", poručuju u zajedničkom priopćenju za javnost SDSS i ZVO.

Tvrde kako kampanja i zadnji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina.

"Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje"

Također navode kako je prema raspoloživim informacijama kojima raspolažu policija uhitila dvojicu, a na informativni razgovor privela trojicu pripadnika srpske nacionalne manjine, iako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbjegavanje suradnje s policijom.

"Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice", navode iz SDSS-a i ZVO-a.

Također upozoravaju da zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mjestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je u tijeku kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici radne skupine Ravnateljstva policije, vezano za ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara. 

Zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koje su u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedene na obavijesne razgovore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara