Pupovčeva Tesla banka ide u stečaj

Pupovčeva Tesla banka ide u stečaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA narodna banka predložila je otvaranje stečaja nad Tesla štednom bankom čije je osnivanje prije sedam godina iniciralo Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca.

Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Zagrebu donio je Savjet narodne banke na današnjoj sjednici.

Tesla banka propala

"Odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Tesla štedna banka d.d. propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom razdoblju. Također, Savjet HNB-a je utvrdio da sanacija Tesla štedne banke d.d. nije nužna u javnom interesu", kažu u HNB-u.

Dodaju da su nastupila dva zakonska uvjeta za otvaranje stečaja. Jedan je taj da Tesla banka nije u stanju ispunjavati svoje obveze o dospijeću, a drugi da je njena imovina manja od njenih obveza.

"Dana 21. veljače 2018. Hrvatska narodna banka izdala je Tesla štednoj banci d.d. Rješenje o utvrđivanju nedostupnosti depozita, s obzirom da je utvrđeno da Tesla štedna banka d.d. nema dovoljno sredstava za isplatu dospjelih depozita niti se, uslijed financijske situacije Tesla štedne banke d.d., može očekivati da će ona biti sposobna to učiniti", stoji u priopćenju HNB-a.

Nisu našli investitora

Kažu da u Tesla banci nisu uspjeli pronaći investitora koji bi mogao osigurati sigurno i stabilno poslovanje.

"Veličinom ukupne aktive od 1.535.661 kunu sa stanjem na 31. prosinca 2017., Tesla štedna banka d.d. čini 0,0004% udjela u ukupnoj aktivi bankovnog sustava i najmanja je kreditna institucija u Republici Hrvatskoj. Na temelju zakonski stečenih uvjeta, Savjet HNB-a postupio je sukladno svojim zakonskim obvezama", navode u HNB-u.

Tesla banci će ovom odlukom biti onemogućeno izvršavanje uplate i isplate na i s računa Tesla štedne banke d.d. kao ni na i s računa klijenata Tesla štedne banke.

Dužnici moraju nastaviti plaćati obaveze

"Do dana donošenja odluke Trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, klijenti Tesla štedne banke d.d. ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u Štednoj banci i ne može se obavljati prijenos na teret njihovih računa. Dužnici Tesla štedne banke d.d. obvezni su nastaviti ispunjavati sve svoje obveze prema Štednoj banci gotovinskim uplatama u samoj Štednoj banci ili uplatama na transakcijski račun Štedne banke otvoren u drugoj kreditnoj instituciji, o čemu će posebna uprava bez odgađanja obavijestiti javnost", stoji u objavi HNB-a.

Tesla banka osnovana je u Zagrebu 2011. godine. Bila je zamišljena kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti održiv povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih poduzeća. Projekt je iniciralo Srpsko narodno vijeće.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara