Pusić i Pupovac razgovarali s dužnosnikom britanskog MVP-a

POTPREDSJEDNICA Hrvatskoga sabora Vesna Pusić i predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac odvojeno su u petak razgovarali s Dominickom Chilcottom, dužnosnikom britanskog ministarstva vanjskih poslova zaduženog za Europu, u pratnji veleposlanika Velike Britanije u Hrvatskoj Johna Ramsdena, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.

Pusić je s Chilcottom razgovarala o glavnim zadacima hrvatske politike na putu u punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU), istaknuvši pritom harmonizaciju unutarnjeg zakonodavstva i njegovo usklađivanje s europskim te reformu pravosuđa i javne uprave.

Kao ključne odrednice budućeg razvoja Hrvatske, oko kojih je potrebno postići politički konsenzus, potpredsjednica Sabora je navela reforme u fiskalnom i poreznom sektoru te u obrazovanju i poljoprivredi, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjena europskog zakonodavstva i demokratskih standarda te manjinsko pitanje u hrvatskom pravnom sustavu i društvu dominirale su razgovorom Chilcotta s Pupavcem.

Pupovac je naglasio da je oko strateškog hrvatskog vanjskopolitičkog cilja, priključenja EU-u, postignut konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a zastupnici nacionalnih manjina podupiru hrvatsku Vladu u provođenju potrebnih reformi.

Sugovornici su se suglasili da je razvoj demokracije i prihvaćanje europskih normi proces koji još traje u hrvatskom društvu, a jednim od ključnih pitanja smatraju rješavanje vlasničkih prava i obnove kuća s ciljem povratka svih izbjeglica.

Tema razgovora bila su i rješenja domaćeg zakonodavstva u vezi s manjinskim pravima, participacijom nacionalnih manjina u vlasti na lokalnom nivou, njihovih obrazovnih i kulturnih potreba, jezika i medija, stoji u priopćenju saborske Službe za odnose s javnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara