Pusić poziva Kosor i Vladu: Hitno obavijestite javnost što ste dogovorili sa Slovencima!

Telkst: I. Ć.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

"PONAŠANJE Vlade nakon dogovora Kosor-Pahor otvara nagađanja da možda postoje i neki drugi dodatni dogovori o kojima hrvatska javnost u ovom trenutku ništa ne zna", naglasila je danas Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom pozivajući Kosor i njenu Vladu da hitno izvijeste Hrvatski sabor o svim rezultatima dogovora sa Slovenijom temeljem kojega su deblokirani pregovori s Europskom unijom.

Pozitivan događaj, ali...

Naime, Pusić kaže da je djelomična deblokada hrvatskih pregovora s Europskom unijom svakako pozitivan razvoj događaja koji pozdravljam i rezultat je procesa u kojem je i sama uložila velike napore, no nakon svega ostaju velike sumnje što je zapravo dogovoreno.

Pusić podsjeća da se od 11. rujna 2009. i zajedničkog sastanka hrvatske predsjednice Vlade Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom te pisma što ga je hrvatska Vlada uputila švedskom predsjedavanju, Hrvatski sabor i hrvatsku javnost drži se u uvjerenju da u Ljubljani nije dogovoreno ništa drugo. No, događaji koji su uslijedili bude sumnju.

Pandorina kutija

"U utorak, 15. rujna 2009., Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske izdalo je priopćenje u kojemu navodi novi podatak da je osim onoga što piše u pismu predsjednice Vlade Jadranke Kosor švedskom predsjedanju između nje i slovenskog premijera postignut dogovor da se pregovori o granici između Hrvatske i Slovenije nastave na temelju dokumenta od 15. lipnja 2009. Taj dokument sadrži slovenska stajališta koja nisu prihvaćena u Hrvatskom saboru", tvrdi Pusić naglašavajući da su time otvorena dva problema i to određivanje početne točke nastavka pregovora koja je bitno različita od stava prihvaćenog u Hrvatskom saboru te pitanje vjerodostojnosti izjava Vlade i premijerke Jadranke Kosor koja je do jučer tvrdila da nema nikakvih dodatnih dogovora osim onoga što piše u pismu švedskom predsjedanju.

Kosor za sada nije konkretno odgovorila na mnogobrojne napade ne samo oporbe nego i dijela hrvatske javnosti naglasivši kako su napadi dio "predizborne predsjedničke kampanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara