Pusić slijepim osobama uručila izborne programe HNS-a na Brailleovom pismu

Predsjednica HNSa Vesna Pusić i predstavnici gradske organizacije HNSa uručili su danas zagrebačkoj Udruzi slijepih izborne programe HNSa na Brailleovom pismu, a predstavnici slijepih osoba tom su prigodom Vesni Pusić uputili niz kritika na ignorantski odnos koalicijske Vlade prema problemima slijepih.

Pusić je predstavnike Udruge podržala u njihovu zahtjevu da se izjednače prava osoba s invaliditetom bez obzira na porijeklo invaliditeta, istaknuvši da se za to zalagala i u ovom saborskom mandatu.

Dodala je da se zalaže i za donošenje podzakonskih akata kojima bi se sankcionirali poslodavci koji ne poštuju zakonske odredbe o zapošljavanju osoba s invaliditetom, te za intervenciju države u slučajevima kada to zapošljavanje nije moguće.

Pusić je istaknula da je današnjom akcijom HNS želio upozoriti na nedostatak energičnije akcije u rješavanju problema slijepih osoba.

Predsjednik zagrebačke Udruge slijepih Milutin Šakić pozdravio je programe na Brailleovom pismu, ali je istaknuo da je "sramota za Sabor" da u ovom mandatu nije prihvatio da se dodatak za tuđu pomoć slijepim osobama s 280 kuna podigne na 400 kuna, a za što bi iz državnog proračuna trebalo izdvojiti milijun i sto tisuća kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Udruge rekli su Vesni Pusić kako političarima zamjeraju što su se i HDZ-ova bivša Vlada, i aktualna koalicijska samo brinule za, kako su rekli, "svoje invalide", odnosno invalide Domovinskog rata i invalide Drugog svjetskog rata, dok za sve ostale invalide nisu imali novca.

Šakić je podsjetio da su problemi slijepih osoba sve teži, te da su mnogi u vrijeme pretvorbe i privatizacije ostali bez posla.

Naglasio je da osobe s invaliditetom u zemljama EU većinom glasuju za lijeve stranke jer imaju bolje socijalne programe, ali da u Hrvatskoj ni lijevi, ni desni nemaju socijalni program.

(Hina) daju az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara