Puštena u promet dionica autoceste Sarajevo-Zenica

PRVA dionica buduće autoceste koja bi trebala povezati Sarajevo i Zenicu puštena je u promet u ponedjeljak nakon radova koji su trajali nešto više od godine i pol.

Dionicu dugu 11,5 kilometara izgrađenu na sjevernim prilazima Sarajevu svečano je otvorio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić. Ta dionica, koja predstavlja sastavni dio budućega paneuropskoga koridora 5C što bi trebao povezati Budimpeštu s Pločama, građena je novcem koji je osigurala Vlada Federacije BiH. Njezina izgradnja stajala je nešto više od 35 milijuna eura pri čemu je izgrađeno 8 potpuno novih mostova i rekonstruirano 8 već postojećih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici Vlade Federacije najavili su kako će u sljedećim tjednima biti raspisan natječaj za gradnju novih 10 kilometara autoceste koja bi se nastavila na već izgrađenu dionicu.

Ranije ovog mjeseca Vijeće ministara BiH odlučilo je prihvatiti ponudu privatne tvrtke "Bosmal" za prikupljanje inicijalnih sredstava za izradu studije o izvedivosti kompletne trase autoceste koja bi prolazila kroz BiH a predstavljala bi sastavni dio budućeg koridora 5C.

Prema toj odluci ova tvrtka u sljedeća četiri mjeseca treba prikupiti 300 milijuna eura kako bi se napravile potrebne studije te nakon toga može očekivati potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju autoceste u narednih 5 do 6 godina. Procjenjuje se kako bi cijeli projekt mogao stajati do 3 i pol milijarde eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara