Putin doživio neočekivan poraz i to usred Moskve

Putin doživio neočekivan poraz i to usred Moskve

Foto: FAH

KOALICIJA liberalnih oporbenih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji, pobijedivši u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući onu u kojoj je glasao predsjednik Vladimir Putin.

Dakako, Putinova stranka Ujedinjena Rusija koja dominira ovom zemljom već 17 godina, osvojila je većinu mjesta u nedjeljnim izborima za kotarska vijeća u Moskvi - čak 75%. Međutim, uspjeh oporbe u središtu ruske metropole nipošto nije zanemariv, tim više što je Ujedinjena Rusija potučena u četvrti Gagarinski, u kojoj je glasao i sam Putin. Oporbena koalicija Ujedinjeni demokrati u toj je četvrti osvojila svih 12 mjesta. 

Ujedinjeni demokrati pobijedili u 14 četvrti u centru Moskve

Ujedinjeni demokrati, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojili su i 11 od 12 mjesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. U četvrti Kamovniki osvojili su svih 15 mjesta. Ukupno su odnijeli većinu u 14 moskovskih četvrti.

Istaknuti novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za Daily Beast da se uopće nije nadao pobjedi te da se kandidirao samo kako bi poslao poruku o sudjelovanju u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontrolira Putinova stranka. Kad je idući dan saznao da ga je izabralo gotovo 50% glasača, ostao je prema vlastitom priznanju u "šoku i nevjerici".

"Ujedinjenu Rusiju nije se moglo nigdje vidjeti tijekom kampanje, dok smo mi hodali od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Ujedinjena Rusija bila previše lijena, navikla pobjeđivati na svakim izborima", zaključio je Azar.

Ilija Jašin u lipnju bio zatvoren, sada pobijedio na izborima

Dok su u ostatku Rusije birači, uz smiješno nisku izlaznost od 15%, mahom glasali za vladajuću stranku, ovi su Moskovljani pokazali očitu želju za promjenama, reformama i novim licima u politici. Neki od kandidata koje su građani Moskve izabrali još prije par mjeseci bili su u zatvoru ili su ih na ulici pretukli policija ili pro-putinovske siledžije. Izabrali su čak i one koje je Kremlj etiketirao kao "agente američkog državnog tajništva", što je uobičajena taktika za demoniziranje oporbe u ruskoj krnjoj demokraciji.

Tako je Ilija Jašin koji je osvojio prvo mjesto u četvrti Krasnoselski, u lipnju proveo 15 dana u zatvoru zbog sudjelovanja na antikorupcijskom prosvjedu u toj četvrti. Jašin je prošlog prosinca dobio i prijetnje smrću jer je svjedočio na suđenju zbog ubojstva svog političkog saveznika Borisa Nemcova koji je ustrijeljen ispred Kremlja. 

"Novi šerif je došao u grad", našalio se Jašin na svom Facebooku nakon objave izbornih rezultata, aludirajući na brojne šerife koji drmaju ruskom politikom i društvom.

Zabrane kandidature i pritužbe zbog namještanja izbora

Iako lokalni vijećnici nemaju znatnu moć, njihova podrška je kritična za kandidate na izborima za gradonačelnika Moskve koji se održavaju dogodine. Kako piše Guardian, izbor oko 250 vijećnika Ujedinjenih demokrata otežat će posao gradonačelniku Sergeju Sobjaninu koji dogodine ide po novi mandat. Sobjanin je inače razbjesnio mnoge građane Moskve gotovo beskrajnim nizom renovacija i radova na cestama glavnog grada, za koje kritičari tvrde da su paravan za spremanje novca na račune državnih birokrata i s Kremljem povezanih građevinskih tajkuna - što je scenarij koji građanima naše metropole zasigurno zvuči poznato.

Kao i na mnogim dosadašnjim izborima u Rusiji - bilo da je riječ o predsjedničkim, parlamentarnim ili lokalnim - i na ovima su zabilježene brojne pritužbe zbog namještanja u korist Putinove stranke. Neovisna organizacija za nadgledanje izbora Golos prijavila je oko 600 pritužbi. Osim toga, nekim oporbenim političarima poput gradonačelnika Jekaterinburga Jevgenija Rojzmana izborni dužnosnici su zabranili kandidaturu, što je također uobičajena praksa u Rusiji. 

Na paralelnim izborima za guvernera, Ujedinjena Rusija osvojila je svih 15 guvernerskih položaja u zemlji. S druge strane, odluka Kremlja da olabavi stroga ograničenja pri registraciji za kandidaturu bila je presudna za uspjeh oporbe u središtu Moskve. Pomalo bizarno zvuči da su i sami moskovski dužnosnici ovo nazvali "najpoštenijim izborima ikad".

"Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su tako šokirani. Simbolično je da oporba sad kontrolira četvrt u kojoj je Putin registriran za glasanje", rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički konzultant koji je prošle godine sudjelovao u predizbornoj kampanji američkog ljevičara Bernieja Sandersa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara