Putin i Erdogan upozoravaju Izrael: "Nikada nećete moći sprati krv s ruku"

Putin i Erdogan upozoravaju Izrael: "Nikada nećete moći sprati krv s ruku"

Foto: Hina

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili da američko priznanje Jeruzalema kao prijestolnice Izraela može izazvati oživljavanje napetosti na Bliskom istoku.

"Rusija i Turska vjeruju da ta odluka ne pomaže u stabiliziranju stanja na Bliskom istoku, ona destabilizira ionako složenu situaciju", izjavio je Vladimir Putin tijekom susreta s turskim kolegom u Ankari.

"Dolijevanje ulja na vatru"


Erdogan je ocijenio da "Izrael dolijeva ulje na vatru". "Izrael u tom procesu vidi priliku za jačanje pritiska i nasilja nad Palestincima", dodao je turski predsjednik i pojasnio da Putin i on imaju sličan pristup tom pitanju.

Tijekom kratkog posjeta Egiptu u ponedjeljak poslijepodne Putin je pozvao na trenutačni nastavak izravnih izraelsko-palestinskih pregovora o svim spornim točkama, uključujući status Jeruzalema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Erdogan izjavio da su tim priznanjem Sjedinjene Države postale sudionik krvoprolića na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Nikada neće moći sprati krv s ruku"

Erdogan je ponovno upozorio na izraelske poteze prema Palestincima u Jeruzalemu i optužio Izrael da je sveti grad pretvorio u zatvor za muslimane i druge vjernike.

"Nikada neće moći sprati krv s ruku", rekao je. "Borba se neće zaustaviti sve do stvaranja neovisne palestinske države u granicama iz 1967. i istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom."

Erdogan je također dodao da će summit čelnika muslimanskog svijeta u srijedu u Istanbulu biti zaokret u njihovim potezima nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano prizna Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara