Putin i japanski premijer iz Kremlja pričali s astronautima na ISS-u

Putin i japanski premijer iz Kremlja pričali s astronautima na ISS-u
Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe u subotu su videolinkom razgovarali iz Kremlja s ruskim kozmonautom Antonom Škaplerovim i njegovim japanskim kolegom Norishigem Kanaijem, koji su u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

"Oduševljen sam što mogu pozdraviti Antona Škaplerova i japanskog državljanina Norishigea Kanaija", rekao je Putin stojeći uz Abea pred golemim zaslonom na kojemu su vidjeli dvojicu astronauta, članove posade ISS-a.

"Već više od 10 godina surađujemo s Japanom u svemiru i sedam japanskih istraživača već je bilo u orbiti", ustvrdio je Putin i podsjetio na "velik doprinos Japana" radu ISS-a.

"Dopustite da izrazim radost što radite tako jedinstveno u svemiru", rekao je Abe. 

Škaplerov je ocijenio divnim što ISS slavi u 2018. svoj 20. rođendan.

Škaplerov i Kanai su stigli na ISS u prosincu i dio su međunarodne ekipe.

Obraćanje telekonferencijom bilo je organizirano po završetku sastanka dvojice čelnika u Kremlju na kojem su dogovorili da će jačati suradnju na spornim otocima koje obje zemlje svojataju.

Rusija ISS-u daje glavni modul, a svemirske letjelice Sojuz jedino su prijevozno sredstvo kojim se članovi posade dovoze na ISS i vraćaju na Zemlju otkako su Sjedinjene Države, nakon nesreće Columbije 2003., prekinule letove svojim svemirskim brodovima.

Šesnaest zemalja sudjeluju u radu ISS-a, svemirskom laboratoriju koji je u orbiti od 1998., a stajao je ukupno 100 milijarda dolara, što su najvećim dijelom financirali Rusija i SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara