Putin je bio "sitna riba" kao špijun KGB-a u Dresdenu

TAJNOVITA prošlost ruskog predsjednika Vladimira Putina koja se odnosi na petogodišnje razdoblje u kojem je bio agent KGB-a u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj i nije zanimljiva kao što se očekivalo jer prema izvješću koje će u četvrtak biti objavljeno u jednim njemačkim novinama Putin nije puno toga radio.

"Putin je bio sitna riba", piše njemački politički magazin Cicero u članku koji je prije objavljivanja dan na uvid novinarima.

Magazin prenosi izjave niza bivših špijuna KGB-a koji su radili s Putinom i bivšim šefom istočnonjemačkog Stasija Markusom Wolfom.

Wolf tvrdi da je Putin bio marginalac dok je radio za KGB u Dresdenu od 1985. do 1990.

To pokazuje činjenica da je Putina odlikovala brončanom medaljom za njegov rad samo istočnonjemačka Narodna armija, rekao je Wolf, pojasnivši da takva odlikovanja imaju čak i "čistačice".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši KGB-ovac Vladimir Uzolzev, koji je radio s Putinom u Dresdenu, rekao je da su špijuni većinu vremena provodili u pisanju "besmislenih izvješća" i bavljenju administracijom.

Putinova glavna zadaća bila je novačenje stanovnika Istočne Njemačke i studenata iz zemalja u razvoju koje su zatim obučavali za špijune i slali ih u Zapadnu Njemačku, dodao je.

Prema njegovim riječima, Putin je unovačio samo dva čovjeka tijekom pet godina u Dresdenu.

Jedan od njih, Klaus Zaunick iz Istočne Njemačke, bio je "tempirana bomba" za KGB, navodi Cicero. Njega je uhvatila njemačka protuobavještajna služba nakon ujedinjenja 1990. i on je izdao najmanje 15 agenata KGB-a, uključujući većinu onih koji su radili u Dresdenu.

Sam Putin gotovo ništa nije rekao o godinama provedenim u Dresdenu tijekom kojih je odlično naučio njemački jezik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara