Putin je zabrinut, spreman je susresti se s Trumpom

Putin je zabrinut, spreman je susresti se s Trumpom
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da je otvoren za sastanak s američkim kolegom na summitu G20 u lipnju te je na sastanku s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom izrazio zabrinutost zbog rasta američko-iranskih napetosti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da planira sastanak s Putinom na sastanku G20 u Japanu u lipnju.

Putin otvoren za sastanak s Trumpom

Kremlj je u srijedu objavio da je Putin otvoren za takav sastanak, ali i dodao da Moskva još nije primila nikakav službeni zahtjev iz Washingtona, navodi Reuters. 

U vezi s rastom napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, Kremlj je u srijedu izrazio zabrinutost zbog nastavka "eskalacije napetosti", a austrijski predsjednik drži da bi pritisak na Iran pogoršao stanje, piše agencija France presse. 

"Zasad vidimo da se eskalacija napetosti u vezi s tim pitanjem nastavlja", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, optužujući SAD da "provocira" Iran. 

Ionako napete veze Washingtona i Teherana dodatno su se zategnule prije tjedan dana: Iran je godinu dana nakon američkog povlačenja rekao da neće poštovati neke obveze koje je preuzeo na temelju međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji određuje okvire njegova nuklearnog programa, dok Trumpova vlada zaoštrava sankcije protiv iranskog gospodarstva.

"Teško možemo govoriti o bilo kakvom smirivanju: očito je da postoji sklonost prema nastavku eskalacije", reagirao je Peskov.

"SAD provocira Iran"

Dodao je da "žali zbog iranskih odluka", rekavši ipak da "razumije kako Iran takve odluke ne donosi dragovoljno, nego kao odgovor na pritisak". "A upravo djelovanje SAD-a provocira Iran", dodao je.

Dan ranije u Moskvi se najprije sa svojim kolegom po dužnosti Sergejom Lavrovom, a zatim i s Putinom sastao američki državni tajnik Mike Pompeo i rekao da Sjedinjene Države ne žele rat s Teheranom.  

Putin je u srijedu ocijenio da je za Iran "bolje da unatoč svemu ne izlazi iz (nuklearnog) ugovora".

"Uvijek smo podupirali taj ugovor (...) i žalimo što se on u ovom trenutku uništava", rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji s Van der Bellenom u Sočiju, na Crnome moru.

"Rusija nije vatrogasna služba. Ne možemo sve spasiti, osobito ako to ne ovisi samo o nama", istaknuo je ipak Putin.

Van der Bellen je ocijenio da bi "svaki dodatni pritisak na Iran mogao pogoršati" stanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara