Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Foto: Hina

VLADIMIR Putin stigao je u nenajavljeni posjet ruskoj vojnoj bazi u Siriji i naredio povlačenje velikog broja trupa iz te zemlje, javlja BBC.

U vojnoj bazi Hrmeimim Putin se susreo i sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom. Ova vijest zapravo nije toliko neočekivana, Putin je još u ožujku 2016. godine najavio kako planira povući većinu ruskih trupa iz Sirije.

"Naredio sam ministru obrane i vojnom zapovjednom osoblju da počnu s povlačenjem ruskih trupa u svoje stalne baze", rekao je Putin, prenosi agencija RIA.

On je istaknuo da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom uništile najsposobniju borbenu skupinu međunarodnih terorista u Siriji, Islamsku državu.

"S tim u vezi odlučio sam da se veliki dio ruskog vojnog kontingenta koji se nalazi u Siriji vraća kući, u Rusiju", izjavio je vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga i zahvalio vojnicima te im čestitao na sjajnoj pobjedi u borbi protiv terorista nakon dvogodišnje vojne operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je dodao i to da će, "ukoliko teroristi opet podignu glave", Rusija pokrenuti napade "kakve nisu vidjeli".

Rusija zadržava vojne baze

Putin je također rekao da će Rusija "trajno" zadržati svoju zrakoplovnu bazu Hmejmim u Latakiji kao i mornaričko postrojenje u Tartousu unatoč odluci o početku povlačenja.

U razgovoru s Asadom Putin je izrazio nadu da zajedno s Iranom i Turskom mogu ponovno uspostaviti miran život i politički proces u Siriji.

"Važno je pripremiti Kongres naroda Sirije, pokrenuti proces mirnog rješenja sukoba. Ja ću sada imati priliku popričati o tome u Kairu s egipatskim predsjednikom a nešto kasnije s predsjednikom Turske", kazao je Putin.

Govoreći o rezultatima protuterorističke operacije u Siriji, Putin joj je dao visoku ocjenu. "To je doista značajan rezultat našeg zajedničkog rada. Ukupna prijetnja terorizma još je jako velika, a to što smo mi u Siriji porazili jednu od glavnih terorističkih skupina, Islamsku državu, jako je važno i za Siriju i za Rusiju i za cijeli svijet", istaknuo je ruski predsjednik koji će nakon Sirije posjetiti Egipat a nakon toga i Tursku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara