Putin otpustio svog najslavnijeg savjetnika, tvorca "putinizma"

Putin otpustio svog najslavnijeg savjetnika, tvorca "putinizma"
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin otpustio je u utorak Vladislava Surkova, jednog od svojih najslavnijih savjetnika, tvorca "putinizma" i "vertikale moći", o čijem se odlasku tjednima govorilo.

Smjena Surkova (55) objavljena je predsjedničkom uredbom na stranici Kremlja, a njegove moguće buduće funkcije nisu obznanjene.

Surkova je već 11. veljače na dužnosti glavnog pregovarača o sukobu na istoku Ukrajine naslijedio zamjenik šefa predsjedničke administracije Dmitrij Kozak (61), što je nastupilo u vrijeme obnove mirovnog procesa između Moskve i Kijeva.

Ruska oporba ne podnosi Surkova jer je on iz predsjedničke administracije početkom 2000. organizirao uspostavu sustava vlasti pomoću kontroliranih medija, krotke oporbe u parlamentu i gušenja prosvjeda.

Tvorac "vertikale moći"

Upravo je Surkov tvorac koncepta "vertikale moći", državne moći koja ovisi samo o Vladimiru Putinu.

Od 2014. glavni je ruski strateg u ukrajinskoj krizi, obilježenoj pripojenjem Krima 2014. godine i sukobom snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

Bio je opsjednut sprečavanjem prozapadnih narodnih pobuna koje su izbile u nekoliko bivših sovjetskih republika, poput Narančaste revolucije u Ukrajini 2004. i Revolucije ruža u Gruziji 2003. godini.

Dok Moskva ne priznaje da financijski i vojno podržava separatiste, Surkov ne skriva osobne veze s njima. Na pogrebu Aleksandra Zakračenka, jednog od vođa pobunjenika na istoku Ukrajine, ubijenog 2018., javno ga je nazvao "bratom". 

Zapadne sankcije nametnute Rusiji upravo zbog njezine uloge u sukobu na istoku Ukrajine, Surkov je nazvao "političkim Oskarom i "velikom časti".

Strastveni ljubitelj američke kulture

Unatoč tomu Surkov je strastveni ljubitelj američke kulture, obožavatelj repera Tupaca Shakura čija je fotografija uz Che Guevarinu bila na zidu njegova ureda u Kremlju.

Rođen je 1964., od oca Čečena i majke Ruskinje, a karijeru je počeo 1987. u banci Menatep u koju ga je zaposlio Mihajlo Hodorovski, čovjek koji je izrastao u oligarha i milijardera te postao najveći neprijatelj Vladimira Putina.

Surkova je Kremlj uočio i zaposlio nešto prije iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsjedničke dužnosti krajem 1999. s dolaskom Putina na vlast.

Sukrov je i autor romana s političkim zapletom koje piše pod pseudonimom (Natan Doubovicki), a piše i tekstove za pjesme ruske rock skupine Agatha Christie. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara