Putin podupro njemački zahtjev za stalno sjedište u UN-u

Ruski predsjednik Vladimir Putin podupro je u intervjuu koji će se objaviti u subotu, njemački zahtjev za stalnim mjestom u UNovu Vijeću sigurnosti, rekavši kako je prošlo vrijeme kada se Njemačka morala "šibati" zbog nacističke prošlosti.

Intervju će se objaviti dan uoči proslave 60. obljetnice nacističke kapitulacije u Njemačkoj i dva dana prije proslave Dana pobjede koja će se održati u Moskvi, u nazočnosti kancelara Gerharda Schroedera.

"Njemačka se ne treba stalno osjećati sputana u svojim pravima na svjetskoj pozornici. Stoga će se Ruska Federacija založiti za jačanje uloge Savezne Republike u UN-u, kao i za to da ona dobije stalno članstvo u UN-ovu Vijeću sigurnosti", izjavio je ruski predsjednik u tom razgovoru - drugom za visokotiražni dnevnik Bild u dva dana - koji je dao zajedno sa Schroederom.

Njemačka je kandidat za stalno sjedište u sklopu reforme UN-a, ali ta mogućnost ovisi o dogovoru pet stalnih članova Vijeća (Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija).

"Pošto je Njemačka izvukla nužnu pouku iz strahota Drugog svjetskog rata, pokajala se i stvorila sustave koji priječe opetovanje prošlih tragedija, mislim da ne treba opterećivati sadašnje naraštaje u Njemačkoj i ubuduće se stalno posipati pepelom i šibati se", kazao je poglavar ruske države.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara