Putin potpisao zakon koji dozvoljava rušenje presuda međunarodnih sudova za ljudska prava

Putin potpisao zakon koji dozvoljava rušenje presuda međunarodnih sudova za ljudska prava

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon koji ruskom ustavnom sudu daje zadnju riječ u prihvaćanju ili implementaciji odluka međunarodnih sudova za ljudska prava, javlja Reuters.

Zakon je u utorak objavljen na službenim stranicama vlade i Rusiji omogućuje da odbaci odluke drugih sudova, kakav je onaj za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu, koje pronađe neustavnima.

Iz Human Rights Watcha kažu da je potpisani zakon dizajniran da bi umanjio mogućnost ruskih žrtava kršenja ljudskih prava da pravdu potraže kod međunarodnih tijela.

ECHR je u 2014. godini presudio da Rusija mora platiti 1.9 milijardi eura odštete dioničarima bivšeg naftnog titana Yukosa, što predstavlja dodatno financijsko opterećenje za Moskvu koja se našla na udaru zapadnih sankcija zbog anektiranja Krima i pada cijena nafte na globalnim tržištima.

ECHR navodi da je prošle godine primio 218 pritužbi iz Rusije i da je Europska konvencija o ljudskim pravima prekršena u 122 slučaja, uključujući prisilnu deportaciju Gruzijaca u 2006. godini i držanje osumnjičenih u metalnim kavezima tijekom saslušanja na ruskim sudovima.

Glavni sudac ruskog ustavnog suda, Valerij Zorkin, kaže da ne vidi problema s novim zakonom i da će Rusija u slučaju prijepora favorizirati dijalog. "Ja ovdje ne vidim nikakav problem, ja mislim da ljudi brinu bez razloga," rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara