Putin preuzeo predsjedanje ZND-om

RUSKI predsjednik Vladimir Putin preuzeo je u četvrtak predsjedanje Zajednicom nezavisnih država (bivši SSSR, izuzev tri baltičke države) tijekom summita ZND-a u Astani u Kazahstanu, izvijestila je agencija Inerfax.

Putin na toj funkciji nasljeđuje ukrajinskog predsjednika Leonida Kučmu. Putin je i ranije predsjedao ZND-om, ali je dužnost prepustio ukrajinskom kolegi početkom prošle godine. Tada je dogovoreno da će ZND imati rotirajuće predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom otvorenja summita u četvrtak ujutro, Kučma je izjavio da je borba protiv međunarodnog terorizma glava tema susreta i potvrdio odlučnost čelnika u Astani "da ujedine napore za njegovo suzbijanje".

Summit se održava dva tjedna nakon otmice u Beslanu, koju je Kučma ocijenio "izazovom ne samo Rusiji, već i cijelom civiliziranom svijetu".

Predsjednici Rusije, Kazahstana, Azerbejdžana, Armenije, Bjelorusije, Gruzije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Ukrajine trebali bi također razgovarati o gospodarskoj suradnji i potpisati dokumente o borbi protiv ilegalne migracije, zločina i trgovine drogom. Predsjednici Turkmenistana i Moldavije nisu došli na summit.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara