Vučić i Putin razgovarali o izgradnji plinovoda u Europi

Vučić i Putin razgovarali o izgradnji plinovoda u Europi

Foto: Hina

RUSIJA će Srbiji osigurati opskrbu plinom, a razmatra i mogućnost da je priključi na plinovod Turski tok, izjavio je u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rusija i Turska potpisale su 2016. ugovor o izgradnji plinovoda Turski tok (TurkStream) za dopremu ruskog plina u Europu preko Crnog mora. Taj je plinovod alternativa Južnom toku koji je trebao prolaziti Crnim morem, a zaustavila ga je Europska unija u jeku ukrajinske krize.
 
Putin je rekao da je glavna tema bila gospodarska suradnja i najavio da će "Rusija pokriti potrebe Srbije za plinom", prenose srbijanski mediji.
 
"Ove se godine za četvrtinu povećala potrošnja plina... Srbija može postati važna tranzitna zemlja za ruski plin i razrađuje se mogućnost novog pravca i priključivanja Srbije u izgradnju plinovoda Turski tok", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.
 
Potpisali dokument od srpskom reizvoru ruskog plina
 
Predstavnici Rusije i Srbije potpisali su u prigodi njihova susreta dokument kojim je Srbiji omogućen reizvoz ruskog plina, što ranijim sporazumom nije bilo moguće.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ruski predsjednik je istaknuo da će Moskva nastaviti podupirati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije koja pokušava normalizirati odnose s Kosovom, svojom bivšom pokrajinom koja je 2008. proglasila neovisnost nakon rata 1998.-1999.
 
Putin je rekao da će podržati svaku odluku oko koje se dogovore Beograd i Priština, naglasivši kako bi se "rješenje trebalo postići političkim sredstvima i dijalogom", sukladno rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244.
 
Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji
 
Vučić je izjavio da će Srbija uvijek biti zahvalna Putinu što je "spriječio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda" (vetom Moskve na rezoluciju UN-a o Srebrenici), kao i na tome što i dalje ima mogućnost "boriti se za Kosovo".
 
Vučić je naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i ponovio opredijeljenost da ostane vojno neutralna zemlja, istaknuvši da nema težnje za priključenje vojnim savezima, uključujući NATO.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara