Putin stao u obranu "oslobađanja" istočne Europe 1945.

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u subotu je opet stao u obranu sovjetske pobjede 1945. i oslobađanja istočne Europe od nacističke okupacije, odgovarajući neizravno na kritike, uglavnom baltičkih zemalja i SAD-a, da je ta pobjeda označila početak polustoljetne vladavine SSSR-a na tom području.

"Naš narod nije samo branio svoju domovinu, već je oslobodio 11 europskih država i na bojišnici koja se protezala od Barentsova mora do Kavkaza uništio je neprijateljsku ratnu mašineriju", rekao je Putin na otkrivanju novog spomenika u Moskvi kojeg čini 15 mramornih stupova, po jedan za svaku bojišnicu i njezina zapovjednika. Spomenik je podignut na brežuljku Poklonnaja, u Parku pobjede.

Litavski i estonski predsjednik odlučili su da neće doći na taj neslužbeni summit, budući da se 9. svibnja 1945. u njihovim zemljama smatra danom gubitka neovisnosti i pripojenja Sovjetskom Savezu.

Visoki američki i europski dužnosnici pozvali su Moskvu da prizna okupaciju baltičkih zemalja, što je Rusija odbila, priznavši ipak, prema Putinovim riječima, da je bila riječ o "tragediji".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara