Putin upozorava Zapad da ne dijeli lekcije Rusiji

Putin upozorava Zapad da ne dijeli lekcije Rusiji

RUSKI predsjednik Vladimir Putin, domaćin summita G8 ovog vikenda, ne želi da se sastanak na vrhu osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta pretvori u forum na kojem će se kritizirati Moskva pa je ovih dana upozorio zapadne sile u nizu intervjua da ne dijele lekcije Rusiji, javile su svjetske novinske agencije.

Putin, koji će prvi put ugostiti u Sankt Peterburgu ovaj ekskluzivni klub u kojem su američki predsjednik George W. Busha i čelnici Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade, Japana i Italije, rekao je da je Rusija spremna saslušati dobronamjerne kritike. Inače, kremaljski dužnosnici su u nekoliko navrata poručili da neće tolerirati raspravu o tome kako Rusija nazaduje u pitanju demokratskih vrijednosti - bilo kod kuće, bilo u inozemstvu.

"Međutim, mi ćemo se kategorički usprotiviti svim mogućim polugama, uključujući ideju da je našem društvu potrebna demokratizacija, za miješanje u naše unutarnje poslove", rekao je on istaknuvši da to smatra "apsolutno neprihvatljivim".

Putin je rekao da Rusija želi ojačati civilno društvo, ali da neće dopustiti strano financiranje ruskih nevladinih organizacija u domaćoj politici.

"Ne želimo nikoga optuživati... Međutim, nećemo pozdraviti i pomoći stranim vladama da šalju novac Ruskoj Federaciji na netransparentni način, putem tajnih službi, dok te organizacije vode političke aktivnosti u Rusiji", rekao je Putin u intervjuu za njemačku televiziju CDF.

Prije summita, koji počinje u subotu, Putin će se sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Washington i Moskva izrazili su nadu da će do tada biti postignut bilateralni sporazum o uvjetima ulaska Rusije u članstvo Svjetske trgovinske organizacije. Također se očekuje da će se dvojica predsjednika dogovoriti o početku pregovora o sklapanju sporazuma o suradnji na području nuklearne energije.

Međutim, što se tiče ostalih ključnih pitanja, uključujući energetiku i krize oko Irana i Sjeverne Koreje, teško da se mogu složiti, ocjenjuju mediji.

Za Moskvu je glavna tema summita energetska sigurnost, a uz nju borba protiv zaraznih bolesti, obrazovanje i borba protiv terorizma.

Svjetska energetska sigurnost, koju je Rusija stavila među prioritete svog predsjedanja G8, posebice je dobila na važnosti nakon što je Europa osjetila nedovoljnu opskrbu ruskim prirodnim plinom tijekom ukrajinsko-ruskog spora oko cijene plina.

Na Zapadu je takvo ponašanje izazvalo Zabrinutost u pogledu ozbiljnosti ruske energetske politike.

Međutim, za one koji nisu zainteresirani za globalnu politiku, G8 nudi i nešto ne toliko konvencionalno: votku G8.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara