"Putovanje Ivana Frane Jukića", drugi svezak lovrenovićevih djela

DRUGI svezak Izabranih djela Ivana Lovrenovića, "Putovanje Ivana Frane Jukića", izišao je danas iz tiska, izvijestila je zagrebačka izdavačka kuća "Durieux".

"Putovanje Ivana Frane Jukića" roman je o bosanskom franjevcu, intelektualcu i prosvjetitelju (1818.-1857.). Njegovo prvo izdanje objavljeno je 1977. u Mostaru.

Od tada taj se biografski roman ispostavio jednim o temeljnih literarnih tekstova o tragediji političkog, književnog i moralnog angažmana intelektualaca u BiH u 19. i 20. stoljeću.

Prema tom romanu je napravljena radijska, filmska i kazališna adaptacija.

Provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan u povodu toga je napisao kako su svjesni da je za današnje putovanje kroz Bosnu od presudne važnosti naći čvrste suputnike. "Uvijek nas iznova obraduje kad netko našeg brata, poput fra Ivana Frane Jukića, prepozna kao takvog suputnika", napominje fra Mijo.

Izdavanje Lovrenovićevih izabranih djela najambiciozniji je izdavački projekt "Durieuxa", a planira se izdati sedam svezaka. Knjige se objavljuju pojedinačno, a edicija će biti zaključena na proljeće 2004.

Prvi svezak "Bosanski Hrvati - esej o agoniji jedne evropsko-orijentalne mikrokulture" objavljen je 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara