U malezijskom avionu poginuli vodeći svjetski stručnjak za AIDS i glasnogovornik WHO-a

U malezijskom avionu poginuli vodeći svjetski stručnjak za AIDS i glasnogovornik WHO-a

Foto: aighd.org

MEĐU putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper.

Znanstvenici predvođeni nizozemskim pionirom u istraživanju AIDS-a Joepom Langeom su bili na putu prema Melbourneu u Australiji gdje ovog vikenda počinje Međunarodna AIDS konferencija. Na zrakoplov prema Melbourneu trebali su presjesti u Kuala Lumpuru, ali let Malaysia Airlinesa iz Amsterdama do svoje konačne destinacije nikad nije stigao.

Život posvetio borbi protiv AIDS-a

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a, život je posvetio istraživanju virusa HIV-a. Od 1983. godine, kad je započeo s istraživanjem virusa i razvijanjem različitih tretmana, ostvario je značajan doprinos na tom području.

Proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je potaknuo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prijenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

"Joep je bio potpuno posvećen liječenju AIDS-a i brizi za oboljele u Aziji i Africi", kazao je profesor na Institutu Kirby pri Sveučilištu New South Wales David Cooper koji je tijesno surađivao s Langeom na jednom projektu o liječenju HIV-a u Bangkoku.

Australska ministrica vanjskih poslova kazala je da su brojni znanstvenici u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melbourne koja bi trebala početi u nedjelju. Fairfax Media prenosi da ih je zrakoplovu bilo oko stotinu.

I u terorističkom napadu na Pan Amov zrakoplov poginuo vodeći stručnjak za HIV

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizarna slučajnost je da je i 1988. godine također jedan veliki znanstvenik i istraživač HIV-a poginuo u napadu na zrakoplov. Irving Sigal, molekularni biolog koji je pomogao razviti lijekove za ublažavanje posljedica zaraze HIV-om, stradao je u eksploziji bombe podmetnute na Pan Amov zrakoplov koji je srušen kod Lockerbieja kao osveta za američko rušenje iranskog putničkog zrakoplova u Perzijskom zaljevu.

Deset godina kasnije su i renomirani istraživači Jonathan Mann i Mary Lou Clements-Mann stradali u zrakoplovnoj nesreći - padu Swissairovog zrakoplova kraj obale Nove Škotske.

Glasnogovornik WHO-a među poginulima u malezijskom zrakoplovu

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Glen Thomas, koji je trebao sudjelovati u radu Konferencije o AIDS-u u Melbourneu, među poginulim je putnicima malezijskog zrakoplova koji je u četvrtak srušen nad Ukrajinom, izjavio je u petak dužnosnik službe za odnose s javnošću te organizacije Gregory Hartl.

"U dubokoj boli obavještavamo vas da je u nesreći malezijskog zrakoplova nad Ukrajinom život izgubio jedan od naših kolega, Glenn Thomas, koji je putovao na Međunarodnu konferenciju o AIDS-u u Melbourneu", stoji u priopćenju UN-a iz Ženeve.

Glen Thomas bivši je zaposlenik BBC-a i bavio se pitanjima "javnoga zdravstva". Bio je cijenjen među kolegama i novinarima akreditiranim pri UN-u. Hartl je dodao da među putnicima nije bilo drugih zaposlenika UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara