"Bojkot slovenskih proizvoda prvi je uveo Milošević, a znamo kako je on završio"

SLOVENIJA i njezin premijer Borut Pahor ovih dana su zadali jedan od najtežih političkih udaraca Hrvatskoj od njezine samostalnosti, blokiravši desetak poglavlja u procesu pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Dok se premijer Sanader nada kako će se ovo pitanje ipak uspješno riješiti i kako neće biti ozbiljnijeg zastoja, građani su ogorčeni i pozivaju na bojkot slovenskih proizvod kao odgovor na upaljeno crveno svjetlo Slovenije.

Na pozive na bojkot slovenskih proizvoda odgovorio je danas i premijer Ivo Sanader koji se na sjednici Ekonomskog vijeća oštro usprotivio takvim inicijativama.

"Svaki poziv na bojkot slovenske robe je neprihvatljiv", rekao je Ivo Sanader članovima Ekonomskog vijeća koji su se zbog ekonomske krize protive pozivima na bilo kakav ekonomski rat.

Politički analitičar Davor Gjenero za Index je izjavio kako je nakon ove blokade sa slovenske strane zabrinut kako će Vlada iduće godine, koja će biti iznimno teška, platiti cijenu socijalne reforme. Kaže da je sada upitno kako će Vlada ulagati, primjerice, u reformu brodogradilišta kada je pregovarački proces u zastoju, dok je vrlo lako kreirati politiku kada je pregovarački proces u uzletu.

"Bojkot slovenskih proizvoda je totalna glupost"

Što se tiče najavljenog hrvatskog bojkota slovenskih proizvoda, Davor Gjenero kaže da je to totalna glupost koja se ne smije javno zagovarati.

"Bilo kakva ideja da se na tržištu ponašate netržišno vodi u ekonomski štetnu situaciju. To je nedopustivo. Normalno da se takve stvari događaju, poput prolijevanja francuskih vina u Americi u vrijeme razmirica oko invazije Iraka, ali to je bila jedna groteskna glupa scena. Ovakav potez ne pogađa policy makere, nego nacionalne ekonomije na jedan suludi način. Nije direktor Gorenja taj koji donosi političke odluke. Takvu metodu je na ovim prostorima prvi provodio Slobodan Milošević, a svi znamo kako je on završio. Očekivano je da se ovakve ideje pojave na Facebooku, ali tamo moraju i ostati", rekao je Gjenero.

Gjenero upozorava kako je ovo politički problem država i kako se ne smije dozvoliti da to postane problem društava, jer onda je to građanski rat. Kaže da se nikako ne smije donositi nikakve mjere u afektu jer bilo kakvo prenošenje afekata na međuljudske odnose može završiti bespotrebnim skandalima.

Slovenska blokada je najteži politički udarac koji je Hrvatska doživjela

Po Gjeneru, ova slovenska blokada je najteži politički udarac koji je Hrvatska doživjela, ali da ipak u hrvatskoj javnosti ne vidi osobito veliku napetost. Napominje da to znači da je Hrvatska demokratski napredovala posljednjih nekoliko godina, dok se u slovenskim medijima uočava retorika koja pokazuje da su prošli nazadovanje zbog Janšinog radikalnog pritiska na medije.

Gjenero kaže da pitanje granice sa Slovenijom neposredno utječe na deset naših ljudi, ali ima simboličko značenje, dok zastoj u tempu pridruživanja pogađa sve građane te na kraju upozorava da svakako trebamo izbjegavati svaki emocionalni odgovor.

"Slovenska politika je kratkovidna i iracionalna"

Gjenero se slaže s nekim mišljenjima kako Hrvatska sada ima dva odgovora na raspolaganju.

"Jedan od njih je da se poziva na pravnu zaštitu kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da se pokrene pravna akcija kroz taj sporazum. Drugi mogući odgovor je da mi, zato što nas je Slovenija blokirala iz diskriminatorskog razloga koji ne spada u pravnu stečevinu EU,  pokrenemo diskriminatorske mjere prema Sloveniji, što bi ovdje bila zabrana pristupa hrvatskom tržištu nekretnina. No, mislim da je taj potez politički štetan, jer nije poželjno da se mi diskriminatorski ponašamo prema jednoj članici EU", rekao nam je Gjenero.

Gjenero napominje kako je dokaz da je slovenska politika iracionalna, jer su argumenti koji dolaze iz slovenskih radikalnih krugova, ali uz naklonost vlasti, isti onih zbog kojih je Slovenija trpjela zastoj u pregovorima od strane Italije, a to je pitanje optantske imovine.

"To pokazuje da je slovenska politika kratkovidna, jer ako se Italija potakne da zbog optantske imovine reagira na Hrvatsku, onda će Italija ponovno to pitanje postaviti pred Sloveniju. To su  dječje igre", kaže Gjenero.

Gjenero ne vidi drugu mogućnost osim da se Hrvatska pokrije ušima i pomiri se s ovom slovenskom blokadom, što će opet dovesti do značajnog i dugoročnog pogoršanja odnosa.

"Ekonomska kriza je puno veći problem od slovenske blokade"

Dr. Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti misli da je ekonomska kriza puno veći problem za Hrvatsku od slovenske blokade pregovora, ali se slaže da ovaj potez Slovenija jako ugrožava stabilnost odnosa dviju država, što je loše i za Hrvatsku i Sloveniju. Caratan sada očekuje reakciju Bruxellesa jer smatra da Europska unija ne smije dozvoliti da Slovenija na ovakav način rješava bilateralna pitanja. Što se tiče blokade slovenskih proizvoda, Caratan smatra da je ogorčenje građana razumljivo, ali da bojkot nije rješenje.

"Jedna anketa u slovenskim medijima, doduše na malom uzorku, je pokazala da 84 posto Slovenaca smatra da njihova vlada vodi dobru politiku. Znači, čitava stvar je otišla u medije i potpuno je naelektrizirana. Situaciju treba vratiti na političko područje. A nije ni da mi nismo nigdje pogriješili, primjerice nepotrebno smo gurali ZERP kao najveći domet hrvatskog patriotizma. Piranski zaljev je u slovenskoj javnosti dobio status kao što Kosovo ima u Srbiji. Svima je jasno da se Kosovo neće vratiti u sastav Srbije, ali oni ustraju na tom pitanju. Tako i Slovenija ustraje na Piranskom zaljevu, iako je jasno da nikako ne mogu dobiti cijeli zaljev", rekao nam je Caratan.

"Slovenija ne smije maštati da će postati pomorska sila kao Velika Britanija"

Caratan kaže da je slovenska blokada samo njihov taktički potez jer još uvijek pokušavaju izvući maksimalno  u tom pitanju, odnosno dobiti što više mora u piranskom zaljevu.

"Mislim da bi Slovenija trebala odustati od ovog pitanja, jer je sigurno kako neće postati pomorska sila kao Velika Britanija. Umjesto toga morala bi se zadovoljiti time što je najuspješnija tranzicijska država. Ona je jedina država koja nije uspjela uništiti vlastitu proizvodnju", rekao je Caratan.

"EU neće dozvoliti da bilateralni odnosi dviju zemalja prerastu u uvjete za članstvo"

Slovensko usporavanje hrvatskog približavanja Europskoj uniji odnosno onemogućavanje otvaranja sedam pregovaračkih poglavlja zbog neriješenih teritorijalnih problema između dvije zemlje, prema mišljenju Mladena Vedriša, svakako će usporiti eurointegracijske napore Banskih dvora. Ipak, to neće biti presudno, jer će se, vjeruje Vedriš, pojaviti "kritična masa" u EU, "koja neće dozvoliti da bilateralni odnosi dviju zemalja prerastu u uvjete za članstvo u EU". Tome u prilog ide i "češko predsjedanje EU-om u prvom polugodištu 2009.", odnosno to što će se na čelu EU-a naći zemlja koja je otvoreno kazala što misli o Hrvatskoj.

"Češka je izrazila želju da se konferencija s hrvatskim predstavnicima održi u veljači sljedeće godine", napomenuo je Vedriš te dodao da se "varaju naši susjedi Slovenci ako drže da će ovim potezima pridonijeti rješavanju graničnih problema", na koncu i zbog toga što je "Hrvatska otvorena za međunarodnu ekspertizu o granicama".

Najave potrošačkog bojkota slovenskih proizvoda diljem zemlje Vedriš je ocijenio kao logičnu "emotivnu reakciju" koja neće potrajati. Zategnuti hrvatsko-slovenski odnosi odrazit će se i na ekonomiju, "sve može postati kompliciranije, ali zbog toga bi se više trebali brinuti slovenski proizvođači".

D.Markas/Ig.M.
Foto: Pixsell/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara