Raboteg: Pozivnicu za članstvo u NATO-u možemo očekivati iduće godine

PODNOSEĆI u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju Oružanih snaga, državni tajnik Ministarstva obrane Mato Raboteg izjavio je kako je prošla godina bila jedna od najboljih u pripremi Oružanih snaga za članstvo u NATO-u, pa se realno može očekivati da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za članstvo.

Raboteg kaže kako je Hrvatska "širom otvorila vrata za ulazak u članstvo u NATO", izvjestivši također kako je sigurnosno okružje te procjene prijetnji i rizika svjedoče o maloj vjerojatnosti konvencionalnih prijetnji, odnosno rata, ali da je povećana opasnost od terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Zbog toga oružane snage, kako kaže, razvijaju specifične obrambene sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao probleme Raboteg ističe zastarjelost opreme, no najavljuje kako će se na tom području stanje uskoro popraviti.

Raboteg kaže da su proračunska izdvajanja za vojsku približena cilju od dva posto BDP-a (ove godine to je 1,74 posto, a lani 1,69 posto), da se nastavlja smanjivati brojno stanje - trenutačno je u Oružanim snagama malo manje od 24 tisuće ljudi, a cilj je do 2010. imati 10 tisuća djelatnih vojnih osoba, dvije tisuće dragovoljnih ročnika i osam tisuća ugovorne pričuve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara