Račan i Tomčić o petosatnom sastanku

PREDSTAVNICI SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić izvijestili su novinare nakon petosatnog sastanka stranačkih izaslanstva, održanog iza zatvorenih vrata, da su razgovarali o brojnim temama vezanim uz međusobne odnose dviju stranaka, od pojedinih zakona koji će biti na dnevnom redu Hrvatskog sabora do pitanja privatizacije.

U izjavi novinarima pola sata nakon ponoći Zlatko Tomčić izrazio je uvjerenje kako su nakon tih razgovora dvije stranke ´na dobrom putu da u vrlo kratkom roku u potpunosti ´saniraju pitanje´ privatizacije´´ i da demantiraju sve one koji smatraju da je privatizacija u Hrvatskoj zaustavljena.

´Privatizacija se odvijala po jednom modelu koji nije davao perspektivu za potpunu transparentnost i brzinu, ali te nedostatke smo i jedni i drugi spremni otkloniti´, rekao je Tomčić, a s time se složio i Račan.

Na upit je li na sastanku bilo riječi oko čelnog mjesta u Hrvatskom fondu za privatizaciju Tomčić je rekao da nije bilo govora o kadrovima, ali da će u kratkom roku svaka strana definirati svoje stavove te izrazio uvjerenje da će se oko toga i dogovoriti.

Ivica Račan je dodao da su se dvije stranke odlučile redovitije susretati. Najavio je nastavak sinoćnjih razgovora kako bi se prevladavale međusobne razlike tih dviju stranaka, a u svrhu funkcioniranja koalicijske vlasti.

Tomčić je ocijenio kako sinoćnji drugi sastanak stranačkih izaslanstava dovoljno govori da su možda u nekim ranijim periodima propustili preciznije se dogovoriti kako će koalicija funkcionirati. ´Taj grijeh pokušavamo u hodu otklanjati, a to nije lako jer ima i nesuglasica, ali odgovornost nam nalaže da ih riješimo´ - rekao je predsjednik HSS-a.

Zamoljen za komentar navoda u subotnjem broju ´Vjesnika´ o dogovorima između HSS-a i HDZ-a o mogućoj koaliciji i sastanku čelnih ljudi tih stranaka, Tomčić je rekao da nikakvih razgovora između njega i Sanadera nije bilo, niti je razgovarao o bilo kakvoj suradnji HSS-a i HDZ-a.

Na upit kako komentira različite prijedloge izbornih zakona SDP-a i HSS-a i spekulacije da će SDP dobiti većinu u Hrvatskom saboru zahvaljujući HDZ-u, Račan je rekao: ´Ne znam odakle te špekulacije, SDP je najavio svoj izborni zakon, riječ je o Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici´, rekao je Račan. Napomenuo je kako je prije svega potrebno uskladiti postojeći Izborni zakon s ustavnim promjenama i ustavnim zakonom. Koji će izborni zakoni ići i hoće li koalicija izići s jedinstvenim izbornim zakonom to ćemo još vidjeti. To će biti još jedan put na sastanku predsjednika koalicijskih stranaka i do daljnjega ostajem optimist, rekao je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara