Račan i Tomčić o petosatnom sastanku

PREDSTAVNICI SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić izvijestili su novinare nakon petosatnog sastanka stranačkih izaslanstva, održanog iza zatvorenih vrata, da su razgovarali o brojnim temama vezanim uz međusobne odnose dviju stranaka, od pojedinih zakona koji će biti na dnevnom redu Hrvatskog sabora do pitanja privatizacije.

U izjavi novinarima pola sata nakon ponoći Zlatko Tomčić izrazio je uvjerenje kako su nakon tih razgovora dvije stranke ´na dobrom putu da u vrlo kratkom roku u potpunosti ´saniraju pitanje´ privatizacije´´ i da demantiraju sve one koji smatraju da je privatizacija u Hrvatskoj zaustavljena.

´Privatizacija se odvijala po jednom modelu koji nije davao perspektivu za potpunu transparentnost i brzinu, ali te nedostatke smo i jedni i drugi spremni otkloniti´, rekao je Tomčić, a s time se složio i Račan.

Na upit je li na sastanku bilo riječi oko čelnog mjesta u Hrvatskom fondu za privatizaciju Tomčić je rekao da nije bilo govora o kadrovima, ali da će u kratkom roku svaka strana definirati svoje stavove te izrazio uvjerenje da će se oko toga i dogovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivica Račan je dodao da su se dvije stranke odlučile redovitije susretati. Najavio je nastavak sinoćnjih razgovora kako bi se prevladavale međusobne razlike tih dviju stranaka, a u svrhu funkcioniranja koalicijske vlasti.

Tomčić je ocijenio kako sinoćnji drugi sastanak stranačkih izaslanstava dovoljno govori da su možda u nekim ranijim periodima propustili preciznije se dogovoriti kako će koalicija funkcionirati. ´Taj grijeh pokušavamo u hodu otklanjati, a to nije lako jer ima i nesuglasica, ali odgovornost nam nalaže da ih riješimo´ - rekao je predsjednik HSS-a.

Zamoljen za komentar navoda u subotnjem broju ´Vjesnika´ o dogovorima između HSS-a i HDZ-a o mogućoj koaliciji i sastanku čelnih ljudi tih stranaka, Tomčić je rekao da nikakvih razgovora između njega i Sanadera nije bilo, niti je razgovarao o bilo kakvoj suradnji HSS-a i HDZ-a.

Na upit kako komentira različite prijedloge izbornih zakona SDP-a i HSS-a i spekulacije da će SDP dobiti većinu u Hrvatskom saboru zahvaljujući HDZ-u, Račan je rekao: ´Ne znam odakle te špekulacije, SDP je najavio svoj izborni zakon, riječ je o Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici´, rekao je Račan. Napomenuo je kako je prije svega potrebno uskladiti postojeći Izborni zakon s ustavnim promjenama i ustavnim zakonom. Koji će izborni zakoni ići i hoće li koalicija izići s jedinstvenim izbornim zakonom to ćemo još vidjeti. To će biti još jedan put na sastanku predsjednika koalicijskih stranaka i do daljnjega ostajem optimist, rekao je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara