Račan: Koalicija uglavnom o odgovorima na upitnik EU-a

PREDSJEDNIK Vlade i SDP-a Ivica Račan večeras je rekao da su glavna tema razgovora današnjeg sastanka stranaka koalicije bili odgovori na Upitnik Europske komisije, koje će odnijeti u Bruxelles za sedam dana.

"Na koaliciji smo rezimirali taj posao kako bismo sutra na sjednici Vlade izvijestili o tome i još jednom ga detaljno razmotrili", izjavio je Račan prije sjednice Predsjedništva SDP-a. Dodao je kako će prije njegova odlaska u Bruxelles o tome biti izviješćen i Hrvatski sabor. Račan je ocijenio da se taj posao uspješno završava i da predizborna nervoza nije poremetila ozbiljnost toga posla.

Na pitanje o pomicanju termina izvješća Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a s 13. listopada na 9. i što znači skraćenje toga roka, odnosno hoće li biti dosta vremena da se razmotri hrvatska argumentacija, Račan je odgovorio kako vjeruje da razgovor s Carlom del Ponte u ponedjeljak neće biti formalan i da neće biti irelevantan u odnosu na to izvješće.

"Mislim kako je važno da još jednom razmotrimo otvorena pitanja, a ima samo jedno, koliko mi znamo. Vjerujem da neće biti kasno za taj razgovor, iako je razlika samo nekoliko dana. Uostalom, u tom izvješću o tom pitanju neće biti više od dvije-tri rečenice, a one se mogu napisati za nekoliko minuta, a ne dana", rekao je Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan je rekao da je danas na koaliciji počela i rasprava o širenju jurisdikcije na Jadranu, ali nije dovršena, te da će razgovore o tome nastaviti sutra i preksutra, dok se ne zauzme stajalište i Vlada svoj prijedlog dostavi Hrvatskom saboru, a to treba očekivati uskoro. Na pitanje kakvo je raspoloženje u koaliciji o jurisdikciji Račan je odgovorio da je na jednoj strani razumljivo zanimanje Hrvatske da proširi jurisdikciju na Jadranu kako bi zaštitila svoje gospodarske i ekološke interese, a s druge strane sve je jači otpor susjeda, uključivo i Italije, a stajalište je i Bruxellesa i Europske unije da ne činimo ništa bez dogovora i samostalno. Račan je izjavio da treba naći rješenje po kojem nećemo oklijevati da proširimo jurisdikciju, ali da istodobono previše ne naštetimo našim dugoročnim interesima, kad je riječ o Europskoj uniji.

Na pitanje kako je Tomčić reagirao na pitanje o jurisdikciji Račan je odgovorio kako vjeruje da Tomčić i HSS mogu dobro procijeniti što je tu moguće i potrebno učiniti i da ne može dodati ništa dok ne uskalde stajališta. Račan je zajamčio da će se o jurisdikciji raspravljati prije raspuštanja Sabora.

Na sastanku koalicije bilo je govora i o dinamici rada Hrvatskog sabora s obzirom na mnogo točaka koje su na dnevnom redu te o tomu da bi se ono što nije tako važno moglo skinuti s dnevnog reda.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a, zatvorenoj za javnost, Račan će izvijestiti o boravku u Londonu, ali najviše će govora, kako je najavljeno, biti o predizbornoj kampanji te stranke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara