Račan: Mesiću ću na pismo u vezi s MMF-om odgovoriti vjerojatno sutra

Premijer Ivica Račan rekao je da će, vjerojatno sutra predsjedniku Stjepanu Mesiću odgovoriti na pismo u kojem je tražio dodatne informacije o sklapanju novog aranžmana s MMFom.

Nema razloga da moj odogovor ne bude jasan, posebice nakon saborskih zaključaka o novom stand-by aranžmanu, rekao je Račan novinarima u Banskim dvorima.

Sabor je noćas, većinom glasova podržao predloženi stand-by aranžman između Vlade i MMF-a i preporučio Vladi da ga sklopi.

Premijer kaže da će u pismu Mesiću ponoviti argumentaciju s kojom je Vlada išla u Sabor.

Vlada drži da je novi stand-by dobar jer osigurava makro-ekonomsku stabilnost i još bolji kreditni rejting države.

Novi nam aranžman s MMF-om ne treba zbog sredstava, nego ugleda Hrvatske i kreditnog rejtinga, očekujemo da je to zadnji aranžman s MMF-om, ukoliko se osiguraju pozitivni procesi koji sada obilježavaju hrvatski gospodarski život, rekao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi stand-by aranžman, koji još nije potpisan, dolazi nakon definiranja gospodarske politike države, prihvaćanja proračuna, pa nas i to obvezuje da ne odustanemo od nekih pozicija, rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo noćašnjim saborskim odlukama (donijeta je saborska Rezolucija o pridruživanju EU, prihvaćen Nacionalni program pridruživanja, podržan predloženi stand-by aranžman).

Izuzetak je odluka da se rasprava o predloženom zakonu o jednokratnm porezu na imovinu, tretira kao prethodna.

Vlada neće odustati od tog prijedloga, osim što će procedura njegova donošenja trajati dulje, najavio je Račan.

Premijer ne očekuje da bi novi prijedlog zakona mogao biti suštinski drugačiji, jer se na prvom tekstu radilo šest mjeseci.

Rekao je da Vlada ustrajava na tom zakonu zbog istih razloga zbog kojih ga podržavaju i građani - mora se makar oporezivanjem pokazati da nezakonito bogaćenje ne prolazi nekažnjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara