račan: ne vjerujem da bi hrvatska snosila posljedice zbog svog stajališta o iraku

Predsjednik Vlade i SDPa Ivica Račan osvrnuo se večeras na svoj današnji sastanak s američkim veleposlanikom Lawrenceom Rossinom, rekavši da je "s američkim veleposlanikom imao otvoren duži razgovor koji nije bio prvi a neće biti ni zadnji". L

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima dviju država i ustanovili da u mnogim pogledima postoji velika suglasnost u ocjenama, ali smo razgovarali i o onom o čemu se ne slažemo, posebno kada je riječ o vojnom akciji koja je u toku u Iraku", izjavio je Račan prije sjednice Predsjedništva SDP-a.

Dodao je kako su "zaključili da ocjene oko Iraka ne trebaju loše utjecati na ukupne odnose između dvije država. Složili smo se i duboko vjerujem da dvije države imaju razloga za suradnju, osobito kada je riječ o borbi protiv terorizma, pa i kada je riječ o Iraku i o svestranoj obnovi Iraka nakon što prestanu oružane akcije".

"Nismo se libili dotaknuti i konfliktnih tema koje su obilježavale ove odnose, ali smo zaključili da su prijateljski odnosi između dviju država toliko svestrani da razlike ne bi smjele baciti sjenu na te odnose. Mislim da je slična izjava došla i iz američkog veleposlanstva", rekao je premijer Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li od američkog veleposlanika Rossina zatražio pojašnjenje kakve bi to posljedice Hrvatska snosila zbog svoga stajališta o ratu u Iraku premijer je kazao da "nisu razgovarali o posljedicama" te da "u njih i ne vjerujem".

"SAD je u ratu, i riječi koje se upotrebljavaju valja promatrati u odnosu na tu situaciju. Ne vjerujem u neke posljedice niti mislim da ih Hrvatska zbog svog principijelnog stajališta zaslužuje", rekao je Račan.

(Hina) bdj sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara