Račan odgovorio na Mesićevo pismo o novom aranžmanu s MMF-om

Hrvatski premijer Ivica Račan poslao je danas odgovor na pismo predsjednika države Stjepana Mesića koji je od premijera tražio dodatne informacije o sklapanju novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). L

U pismu Račan ističe da ´najvažnije elemente hrvatske socijalne i gospodarske politike ne određuje aranžman s MMF-om nego politika Vlade, proračun i hrvatski zakoni´.

´O socijalnoj i ekonomskoj politici se raspravljalo i odlučivalo u Vladi i Saboru RH prije sklapanja aranžmana s MMF-om. Zbog toga aranžman s MMF-om ne znači preuzimanje međunarodnih obveza, već potvrđivanje obveza koje smo sami definirali u našim programima i zakonima´ - kaže premijer Račan u pismu ističući da su ´reforme prvenstveno gospodarski i društveni interes Hrvatske, kako bi u doglednoj budućnosti postala punopravna članica EU, a ne interes MMF-a´.

´Stand-by aranžman, koji je dobio podršku na Saboru 18. prosinca 2002. godine bio je u pripremnoj fazi raspravljan u svim institucijama Republike Hrvatske. Također, misija MMF-a je o osnovnim postavkama aranžmana, između ostalih, diskutirala i s dužnosnicima Sabora i s Vama (4. lipnja 2002.). Razumijem Vašu želju da se upoznate s prednostima i nedostacima sklapanja aranžmana s MMF-om. Te su prednosti i nedostaci dakako temeljito analizirani i prodiskutirani uoči odlučivanja u hrvatskoj Vladi i Saboru, a o čemu je obaviješten i kabinet Predsjednika Republike. Ipak, kako bi se otklonile sve dvojbe, koristim ovu priliku da još jednom ukažem na to što zapravo aranžman s MMF-om znači za Hrvatsku´, stoji u Račanovu pismu Mesiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijer je ustvrdio da ´Hrvatska nije tražila stand-by zbog razloga iz kojih se on inače sklapa, tj. zbog financijske podrške održanju vanjske likvidnosti zemlje, jer je pozicija Hrvatske u tom smislu više nego dobra´. ´Strogo uzevši´, piše Račan, ´140 milijuna dolara rezerviranih od MMF-a u ovom stand-by aranžmanu Hrvatskoj uopće nije potrebno´.

´Ono što je Hrvatskoj potrebno, a ovaj aranžman pruža, jest podrška našoj vjerodostojnosti, ozbiljnosti i sigurnosti u očima investitora. A ulagači su Hrvatskoj potrebni, bilo kroz direktna ulaganja u postojeću proizvodnju, bilo kroz investiranje u nove pogone, bilo kao kupci hrvatskih državnih obveznica. Stand-by aranžman omogućuje refinanciranje hrvatskih dugova na međunarodnim tržištima po nižim kamatnim stopama - to u konačnici znači uštede za sve porezne obveznike. Osim toga, taj aranžman Hrvatskoj olakšava suradnju s ostalim međunarodnim financijskim institucijama, kao što su Svjetska banka, Europska investicijska banka, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, itd. Te institucije osiguravaju sredstva po najpovoljnijim uvjetima koja su Hrvatskoj potrebna za provedbu brojnih gospodarskih projekata i reforme.´

´Hrvatska u zadnje dvije godine uživa dugoročni kreditni rejting BBB-, što je rejting koji zemlju i njezino gospodarstvo označava pogodnim za investiranje´- istaknuo je premijer dodavši da ´novi aranžman s MMF-om osigurava investicijski kreditni rejting zemlje, što uz ustrajavanje Vlade na fiskalnoj disciplini i provođenju reformi, može doprinijeti povećanju kreditnog rejtinga Hrvatske u budućnosti. A veći kreditni rejting znači jeftiniji kapital za razvoj zemlje´.

U zadnje tri godine, ocijenio je Račan, ´ostvareno je dosta pretpostavki održivog gospodarskog rasta, što se očituje u stalnom rastu BDP-a, niskoj inflaciji, rastu investicija (državnih i privatnih), jačanju poduzetništva, itd. Međutim, ono što nas osobito raduje jest da se trend rasta nezaposlenosti okrenuo, po prvi put od sredine devedesetih. U tom smislu, nastavljanjem reformi i postepenim privođenjem kraju procesa tranzicije, vjerodostojnost Hrvatske i njezinog gospodarstva bit će takva da nakon ovoga, daljnji stand-by aranžmani s MMF-om Hrvatskoj više neće biti potrebni´ - stoji na kraju pisma premijera Račana predsjedniku Mesiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara