Račan: Pobjeda HDZ-a ugrozila bi hrvatsko približavanje EU-u

Račan: Pobjeda HDZ-a ugrozila bi hrvatsko približavanje EU-u

POBIJEDE li na skorim parlamentarnim izborima hrvatski bi nacionalisti mogli ugroziti hrvatska nastojanja da se pridruži Europskoj uniji, upozorio je premijer Ivica Račan u razgovoru s novinarom agencije Associated Press.

Iako HDZ javno podržava pridruživanje Europskoj uniji i ublažio je nacionalističku retoriku, Račan je u intervjuu za AP rekao da su ti potezi dio izborne igre te da bi pobjeda HDZ-a predstavljala "ozbiljno nazadovanje za Hrvatsku".

Ponovni izbor umjerene opcije, prema Račanovim je riječima "važan je da se završi težak posao" zadovoljavanja ključnih uvjeta koje je Europska unija odredila kao pripremu za članstvo: povratak izbjeglih Srba, suradnja s UN-ovim sudom za ratne zločine (ICTY) i regionalna stabilnost.

"U tome je kredibilitet svakako na našoj strani", rekao je hrvatski premijer.

Govoreći o suradnji s ICTY-em i pitanju odbjeglog generala Ante Gotovine, za kojega glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte tvrdi da se krije u Hrvatskoj, hrvatski premijer je rekao: "Stvar je jednostavna: da nađemo Gotovinu, uhitili bismo ga i izručili". On je dodao da su se sve dojave o Gotovininu skrovištu "nažalost, pokazale netočnima".

"Naša je pozicija jasna: želimo surađivati (s ICTY-jem) i ne želimo da Hrvatska bude ničiji talac, pa ni Gotovinin". "Previše je toga na kocki, to si ne možemo priuštiti", rekao je Račan i izrazio nadu da Hrvatska neće biti kažnjena u vezi s pridruživanjem Europskoj uniji "zato što želimo, ali ne možemo uhititi Gotovinu jer nam nije dostupan".

Obečavši nastavak regionalne suradnje u slučaju izborne pobjede Račan je za AP rekao kako "otvorenost prema susjedima, regionalna suradnja i stabilnost moraju biti dio našega identiteta", dodajući da bi HDZ, koji je i dalje uvelike nesklon Srbima, "izolirao" Hrvatsku.

HDZ o Račanovoj izjavi za Glas Amerike

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) reagirala je izjave predsjednika hrvatske vlade i SDPa Ivice Račana koji je danas za Glas Amerike i britansku novinsku agenciju Reuters ocijenio da bi "povratak na vlast desnice okupljene oko HDZ-a mogao ugroziti hrvatske ambicije za priključenje Europskoj uniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjavom u Glasu Amerike i Reutersu Ivica Račan na žalost nastavlja s praksom započetom za svoga posjeta Londonu kada je izrazio stajališta da će hrvatski birači izabravši HDZ ugroziti priključenje Hrvatske Europskoj uniji i kada je za tu izjavu doživio brojne kritike javnosti", stoji u priopćenju HDZ-a.

"Ivica Račan optužuje HDZ za protu-europsku politiku", navodi se u priopćenju i dodaje da ga "na najbolji način demantiraju HDZ-ov izborni program koji je prožet integracijom Hrvatske u EU, a posebno brojne aktivnosti predsjednika stranke Ive Sanadera".

HDZ podsjeća da se Ivo Sanader proteklih tjedana sastao sa sadašnjim i budućim predsjedavajućim EU, premijerima Italije Berlusconijem i Irske Ahernom, kao i drugim uglednim europskim političarima. Sve te aktivnosti, ističe HDZ, imale su za cilj upravo dobivanje podrške s najviših mjesta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju u najkraćem roku - do 2007.

"Jednako tako, HDZ je do sad nebrojeno puta jasno kazao da podržava suradnju Hrvatske s Haškim sudom i oko toga kod nas nema nikakvih dvojbi, bez obzira na pokušaje Ivice Račana i SDP-a da to opovrgnu", stoji u priopćenju HDZ-a, koji ističe da će ta stranka "znati zaštititi nacionalne interese i kad je riječ o ispunjavanju međunarodnih obveza koje je Hrvatska preuzela i kad je riječ o zaštiti digniteta Domovinskog rata, za razliku od sadašnje vlasti koja je svojim potpunim nesnalaženjem i nesposobnošću uzgrozila i jedno i drugo".

"Insinuacija Ivice Račana da će Hrvatska izborom HDZ-a postati nestabilna zemlja bila bi smiješna kad ne bi bila toliko štetna za ugled Hrvatske u Europi i svijetu. Aktualni premijer toga bi morao biti svjestan čak i u situaciji kad sve ukazuje da će njegova stranka i koalicija postati izborni gubitnici", stoji u priopćenju HDZ-a. "Račan", ocjenjuje HDZ, "svojom nesposobnošću i lošom politikom svoje Vlade, visokom stopom nezaposlenosti, previsokim vanjskim dugom najviše ugrožava put Hrvatskoj u Europsku uniju".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara