Račan potpisao ugovore sa SPC-om i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade Ivica Račan potpisao je danas ugovore o pitanjima od zajedničkog interesa s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Premijer je ocijenio da se potpisivanjem tih ugovora Republika Hrvatska potvrđuje, ne samo kao demokratska zemlja, već i kao multikulturalna i multireligijska zemlja koja zna štovati dobre odnose između crkve i države, te države i vjerskih zajednica.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji je u pregovorima sudjelovao i kao predsjednik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, istaknuo je da su ugovori usko vezani i za ostvarivanje prava manjina u Hrvatskoj.

Ugovori definiraju da se pravo na vjeroispovijest omogućuje u okviru institucija. Predstavnicima pravoslavne i islamske vjeroispovijesti omogućit će se djelovanje nadležnih dušobrižnika u bolnicama i kaznionicama.

Osigurat će se ravnopravnost vjernika u odnosu na institucije, primjerice građane druge vjeroispovjesti na služenju vojnog roka ne smije se tjerati da jedu hranu koja nije u skladu s njihovom vjerom.

Ugovorima je utvrđeno i financiranje - za SPC je osigurano godišnje 7,5 milijuna kuna, a za Islamsku zajednicu 2,1 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Ugovorom nije regulirano pitanje povrata imovine vjerskim zajednicama jer će se to rješavati zakonskom regulativom koja vrijedi za sve građane.

Moguć je brži povrat vjerskih objekata koji su potrebni za vjersko funkcioniranje određene zajednice, a Vlada je predložila predstavnicima vjerskih zajednica da naprave listu prioriteta takvih objekata, rekao je Granić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazili su i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i Italije Jovan, kao i muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Mitropolit Jovan istaknuo je da se raduje ako je potpisanim ugovorom SPC u Hrvatskoj pomogla intereresima hrvatske države da ostvari svoje ciljeve u europskim integracijama.

Muftija Ševko Omerbašić naglasio je da je potpisani ugovor za Islamsku zajednicu značajan događaj i da su ga muslimani u Hrvatskoj dočekali s velikim olakšanjem i s nadom da će moći uživati pravo na vjeru ´bez straha da će zbog svjetskih razloga biti prozivani kao u nekim drugim zemljama´.

Dodao je da će muslimani u Hrvatskoj promicati islamske vrijednosti na europskim opredijeljenjima.

Ugovori su potpisani po istim načelima kao i s Katoličkom crkvom, a Vlada očekuje da će uskoro na istim standardima potpisati ugovore i s ostalim vjerskim zajednicima u Hrvatskoj.

Vlada ističe da su ugovori ´hrvatski potez i potreba´, važni za demokratski suživot, i da nisu potpisani pod međunarodnim pritiscima.

Potpisivanju ugovora nazočili su predstavnici kršćanskih vjerskih zajednica i Židovske zajednice u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara