Račan: Stvar bi išla drugačije da se Gotovina susreo s haškim istražiteljima

PREMIJER Ivica Račan izrazio je uvjerenje da bi general Ante Gotovina da mu je (1998.), ili bilo sugerirano, ili dopušteno pristupiti obavijesnom razgovoru, bio u stanju odgovoriti na određene upite (haaških istražitelja) te da stvar s optužnicom ne bi završila kako je završila.

Očekujem da (tadašnji) akteri nešto kažu i preuzmu svoj dio odgovornosti, rekao je Račan u saborskom aktualnom prijepodnevu Anti Kovačeviću (HKDU) kojeg za zanimalo tko će odgovarati što generalu Gotovini nije bilo omogućeno da 1998. dade iskaz haškim istražiteljima.

Sve što se je događalo, nije se trebalo dogoditi, rekao je Račan.

Bilo je daleko lakše dizati prašinu povodom optužnice, nego sagledati zašto je do toga trebalo doći, rekao je.

Premijer je opetovao da će general Gotovina morati pred Sud u Haagu, u svojstvu u kojemu je (optuženik), vjerujući da će se uz pomoć Vlade uspjeti obraniti od spornih elemenata optužnice.

Vlada i Račan nisu se, podsjetio je, suglasili s ključnim točkama optužnice protiv Gotovine.

Posjetio je i na svoje pismo tužiteljici Carli del Ponte (lipanj 2001.), kao i na vladin odgovor na interpelaciju oporbenih zastupnika o slučaju Gotovina, u kojima je izražena i spremnost Vlade da na određeni način, kada proces počne, sudjeluje na strani obrane generala Gotovine.

Račan nije odgovorio na dio Kovačevićevog pitanja što će Vlada učiniti, hoće li tražiti reviziju optužnice, s obzirom da je jedan hrvatski tjednik pronašao žive srpske civile za koje se u haaškoj optužnici protiv Gotovine tvrdi da su ubijeni nakon akcije Oluja.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin rekao je da nije autor intervjua u tjedniku Nacional, koji je objavio razgovor s Gotovinom, došao do Gotovine, nego Gotovina do Ive Pukanića i to preko posrednika.

Po izjavi Pukanića, on se s Gotovinom susreo izvan Hrvatske, odgovorio je Lučin SDP-ovcu Marinu Jurjeviću kojeg je zanimalo kako to da je Pukanić uspio doći do Gotovine, ne i policija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara