Račan: Vlada idući tjedan o dugu; izbori u drugoj polovici studenoga

PREMIJER Ivica Račan najavio je danas da će Vlada idući tjedan raspravljati o problemu duga i platne bilance Hrvatske.

Priprema za tu raspravu bit će i sastanak čelnika Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke koji će se održati u petak, 22. kolovoza, a na kojem će biti i sam premijer.

Premijerova je ocjena da ne postoje velike razlike između izvršne i monetarne vlasti, da su te razlike možda u stilu - da li je čaša poluprazna ili polupuna.

Problem postoji, ali nema dramatične razmjere, rekao je Račan koji ocjenjuje da inozemni dug nije značajan problem koliko određeni elementi u platnoj bilanci. Tu su onda, ističe, pitanja sive ekonomije, pitanja izvoza i uvoza, stimuliranja izvoza, pitanja usluga i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Račan je najavio da će se, nakon sjednice Vlade idući tjedan, problem duga i platne bilance raspraviti i u Hrvatskom saboru. Nema razloga da se na bilo koji način izbjegne rasprava o tim pitanjima, rekao je Račan na današnjem susretu s novinarima.

Na sutrašnjoj pak sjednici Vlada će biti izviještena o obimnom poslu odgovora na upitnik Europske komisije. Taj se posao kvalitetno obavlja i bit će obavljen kvalitetno i u roku, rekao je Račan.

Istaknuo je kako je Vlada spremna pošteno i kvalitetno odraditi svoj posao do kraja mandata i učiniti sve da o njenom radu ne zavisi datum izbora, da je predviđeno da Vlada osnovnu stratešku zadaću vezano za ulazak u EU, odradi do kraja listopada.

"Sa stajališta Vlade nema razloga da u drugoj polovici studenoga ne budu izbori jer će do tada Vlada i Sabor obaviti svoje strateške zadaće", kazao je Račan, odgovarajući time na pitanje je li Vlada spremna za izbore na jesen.

Aktualne teme bile su i predmet razgovora premijera Račana s čelnicima vladajuće koalicije s kojima se danas sastao na neformalnom ručku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara