Račan: Vlade zemalja u susjedstvu trebaju surađivati oko organiziranog kriminala

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je da bi vlade zemalja u susjedstvu trebale bolje surađivati oko rješavanja pitanja organiziranog kriminala budući da zagrebačko podzemlje dobro surađuje s beogradskim.

"Vidjelo se na zagrebačkom suđenju zločinačkoj organizaciji da zagrebačko podzemlje itekako surađuje s beogradskim pa je vrijeme da vlade počnu bolje surađivati u borbi protiv organiziranog kriminala", izjavio je Račan gostujući na Obiteljskom radiju.

Dodao je da su razgovori vođeni s mnogim ljudima u Beogradu, (gdje je Račan boravio u subotu na sprovodu ubijenom srbijankom premijeru Zoranu Đinđiću) imali taj cilj i sadržaj.

Napomenuo je također da je bilo riječi o vrlo skorom posjetu (hrvatskog političkog izaslanstva) Beogradu, a što će, po njegovim riječima, ovisiti o razvoju događaja.

Na upit skrivaju li se u Hrvatskoj osobe osumnjičene za Đinđićevo ubojstvo, Račan je rekao da hrvatska Vlada nema takvih podataka.

"Nas su informativno pitali za tri osobe (hrvatske državljane) koje su u vrijeme ubojstva boravile u Beogradu, dok su neke druge zemlje upitane čak i za 60 ljudi", rekao je Račan.

Premijer drži logičnim da je srpska policija nakon ubojstva tražila suradnju sa susjednim zemljama te je ocijenio da u Hrvatskoj iz takve rutinske provjere nije trebalo raditi senzaciju.

No, Račan nije isključio mogućnost da je zločanac pobjegao (u Hrvatsku) jer sve zemlje, dodao je, pa i Hrvatska imaju problema s organiziranim kriminalom.

Predsjednik hrvatske Vlade odbacio je mogućnost da će eventualno smanjivanje pritiska na Srbiju oko suradnje s Haškim sudom dovesti u pitanje izručenja osmunjičenih za ratni zločin, poput bosanskih Srba Ratka Mladića, Radovana Karadžića te preostalih optuženika iz "vukovarske trojke" koji još nisu u den Haagu.

"Ni u jednom razgovoru s predstavnicima Europske unije nisam čuo, rekao je Račan, da netko dovodi u pitanje kažnjavanje takovog kalibra zločinaca", rekao je Račan.

Odgovarajući na upit hoće li međunarodna zajednica pojačati pritisak na Hrvatsku, Račan je ustvrdio da za to uvijek postoji realna opasnost ali da Hrvatska mora radi sebe, a ne radi međunarodne zajednice obračunati s kriminalom i ratnim zločinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara