Račanov šef Ureda za suzbijanje zloporabe droge osuđen uvjetno za naplaćivanje provizije

Ilustracija: Arhiva

ANTE BARBIR, nekadašnji predstojnik Vladina ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga i Mario Puljiz, predsjednik splitske Udruge za pomoć mladima HELP, kažnjeni su na Županijskom sudu u Splitu uvjetnim kaznama zbog zloporaba položaja. Barbir je dobio šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, dok je Puljiz osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine.  

Proviziju mu blagajnik poslao poštom - na kućnu adresu!

Krajem listopada 2002. godine dogovorili su da će Puljiz, od 350 tisuća kuna koje je Vladin ured doznačio HELP-u, Barbiru isplatiti 15 tisuća kuna. Tako je Puljiz 29. listopada naložio blagajniku udruge da bez osnova isplati naznačen iznos Barbiru, što je i ovaj napravio, poslavši novac brzojavom na njegovu kućnu adresu.

Potkradao vlastitu udrugu?!

Puljiz je osuđen i što je od sredine 2001. do srpnja 2003. godine potkradao vlastitu udrugu. Blagajniku je naložio da mu isplati pozajmice, premda je naumio vratiti tek simbolični dio. Do kraja 2001. godine u 14 navrata posudio je tako 19,8 tisuća kuna, a vratio nepunih šest tisuća kuna. Tijekom iduće godine apetiti su porasli pa je Puljiz u 23 navrata pozajmio 86,8 tisuća kuna, a vratio 8,9 tisuća kuna. Do konca srpnja 2003. godine i otkrivanja afere posudio je u 17 navrata 28,9 tisuća kuna, a vratio 1,8 tisuće kuna.

Kad je bruka pukla u javnosti, Puljiz je pojačano počeo vraćati posuđeno, u nekoliko navrata do početka 2004. godine uplatio je 44,7 tisuća kuna, što u konačnici znači da je Udrugu oštetio za 74 tisuće kuna.

Barbir tražio da mu svjedoči šef Goran Granić

I Barbir i Puljiz tvrdili su da nisu počinili zloporabe, bivši predstojnik tražio je da se ispita i njegov nadređeni, potpredsjednik Račanove Vlade Goran Granić osobno, no to je sudac Marko Pribisalić odbio kao nepotrebno.  

Okrivljenici danas na objavu presude nisu došli. Puljiz ima problema s glavom, prošao je kroz nekoliko operacija, dok Barbir ima poteškoće sa disanjem. Navodno spava s maskom. Teško zdravstveno stanje okrivljenika sud je imao u vidu kod donošenja odluke o sankciji. Da nisu tako bolešljivi, teško bi se spasili zatvora. Osuđeni su, inače, po starom, blažem Kaznenom zakonu.

Privođenje završilo na naslovnicama

Kad se otkrilo što su radili, pukla je velika sramota. Snimke s privođenja u ljeto 2003. godine završile su na naslovnim stranicama svih hrvatskih tiskovina. Isprva se činilo da je Barbir na ime provizije za sređivanje novčanih sredstava uzeo kud i kamo veći novac od na koncu utvrđenih 15 tisuća kuna.

Puljiz će osim preostale štete morati platiti čak 25 tisuća kuna sudskih troškova, većina otpada na troškove izrade financijsko-knjigovodstvenog vještačenja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara