Račanov tumor metastazirao na područje glave

Račanov tumor metastazirao na područje glave

NAKON jutrošnje hospitalizacije u KBC-u Zagreb, Ivici Račanu je u tijeku dana uspješno završena procedura "gama-knife" u području glave. Riječ je o ciljanom zračenju koje uništava elemente tumora na ograničenom području. Nakon zahvata, Račan se osjeća dobro, izvijestio je SDP-ov ured za odnose s javnošću.

"Radi se o metastazama ranije uklonjenog tumora. To nije ništa neočekivano. Budući da je Ivica Račan imao metastaze tumora uretera na ramenu, bilo je za očekivati da će se pronaći još negdje." - objasnila je za Index glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić.

SDP-ov ured za odnose s javnošću ranije danas obavijestio je medije da je predsjednik SDP-a hospitaliziran zbog "komplikacija vezanih uz osnovnu bolest i nastavka liječenja".

U priopćenju je još pisalo da se ne očekuje dug ostanak Ivice Račana u bolnici, kao i njegov ponovni apel medijima za pravo na privatnost i liječenje u miru.

Račan se nakon dviju operacija tumora u Münchenu u Zagreb vratio 10. ožujka. Propisana mu je terapija, te se otada nalazio na kućnom liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je 31. siječnja javnosti priopćio da se zbog teške bolesti na određeno vrijeme povlači iz javnog života, hospitaliziran je u Gradskoj klinici u Münchenu, gdje mu je ustanovljen karcinom uretera.

Operativnim zahvatom uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi, dok se za tumor u ramenu ustanovilo da su metastaze karcinoma uretera, a ne atipični tumor ramena, kao što su govorile prve dijagnoze. Drugom operacijom mu je odstranjena metastaza tumora iz mišića desnog ramena.

Terapija predsjednika SDP-a ne sastoji se od kemoterapije, nego ga se tretira, kako se nagađa, sutentom, lijekom koji inhibira tirozin-kinazu. Iako ga neki liječnici nazivaju revolucionarnim, na službenim stranicama toga lijeka piše da se isti propisuje u uznapredovaloj fazi karcinoma bubrega, te da u fazi testiranja, u kojoj trenutno jest, nije poznato može li produljiti život pacijentu.

V.Š./I.M.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara