Račanovo pismo VS UN u povodu rezolucije o završetku rada ICTY-a

HRVATSKI premijer Ivica Račan je u povodu usvajanja rezolucije o izlaznoj strategiji i razdvajanju mandata tužiteljstva Haškog suda uputio pismo predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN u kojem se obvezuje na daljnju bezrezervnu suradnju RH s Haškim sudom, ali i odbija a priori izjednačavanje odgovornosti generala Ante Gotovine s krivnjama optuženih Radovana Karadžića i Ratka Mladića te javno poziva Gotovinu da se pojavi pred Haškim sudom.

Pismo hrvatskog premijera je predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak uručio Vladimir Drobnjak, šef Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, priopćio je Ured Vlade za odnose s javnošću.

Tekst pisma hrvatskog premijera, dostavljen u priopćenju Ureda Vlade za odnose s javnošću, prenosimo u cijelosti:

"Vezano za usvojenu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o izlaznoj strategiji i razdvajanju mandata Tužiteljstva MSKJ, u ime Vlade RH želio ponovno istaknuti odlučnost Republike Hrvatske da nastavi punu suradnju s Tužiteljstvom i MKSJ u cilju ostvarivanja njihovih visokih ciljeva i uspješnog dovršavanja njihovih zadaća u progonu i kažnjavanju počinitelja svih ratnih zločina na području bivše SFRJ rukovodeći se pri tome načelom istine i pravde, bez obzira na nacionalnost počinitelja, postrojbe u kojima su djelovali ili dužnosti koje su obavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republika Hrvatska će i dalje u tom smislu nastaviti pružati bezrezervnu konkretnu podršku i osiguravati svu potrebnu pomoć zatraženu od Tužiteljstva i MKSJ, kao što će i u vlastitom nacionalnom prostoru poduzeti sve radnje neophodne da bi se kaznili počinitelji ratnih zločina dostupni domaćem pravosuđu.

Vlada RH i ovom prilikom pozdravlja sve dosadašnje napore Tužiteljstva i MKSJ uložene u ostvarivanje njihovih zadaća i odaje im duboko priznanje za dovođenje pred lice pravde onih koji su najodgovorniji za oružanu agresiju na Republiku Hrvatsku, posebno Slobodana Miloševića, ali i ostalih odgovornih za patnje i ratne strahote na prostoru bivše SFRJ.

Republika Hrvatska očekuje da će se svi, Sudu još uvijek nedostupni optuženici, uskoro naći pred licem pravde i položiti pred MKSJ račune za svoja djela. U tom kontekstu Vlada RH je uvjerena da će MKSJ, kao jedino nadležan sud moći i znati pravilno procijeniti razine njihove odgovornosti, pa u tom smislu žali zbog dojmova stvorenih tekstom spomenute rezolucije i odbija a priori izjednačavanje odgovornosti odbjeglog umirovljenog generala HV Ante Gotovine s krivnjama optuženih Radovana Karadžića i Ratka Mladića;

Vlada RH neće odstupiti od svojih obaveza prema Tužiteljstvu i MKSJ u odnosu na sve one koji su ili bi mogli biti optuženi za počinjene ratne zločine. U tom kontekstu, Vlada RH također javno poziva generala Gotovinu da se pojavi pred Haškim Tribunalom, uvjerena da je to jedino mjesto gdje može dokazati svoju nevinost.

Strategija zaključenja rada MKSJ-a, kao što je to naznačeno u ovoj rezoluciji, predstavlja važan doprinos uspješnosti rada Tribunala i hvale vrijedan korak naprijed prema njegovu pravovremenom prestanku rada. Hrvatska pozdravlja nastojanje Vijeća sigurnosti za pomoć nacionalnim pravosuđima u smislu jačanja njihove mogućnosti procesuiranja slučajeva proizašlih iz djelovanja MKSJ-a. U tom smislu, pravosuđe Republike Hrvatske već je procesuiralo i nastavlja procesuirati počinitelje ratnih zločina na području Republike Hrvatske bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, a spremno je prihvatiti i eventualne nove predmete koje bi mu MKSJ ustupio", kaže se u pismu premijera Račana predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara