Rade Šerbedžija najavio novu sezonu kazališta "Ulysses"

PRIVATNO kazalište "Ulysses" i ovo će ljeto, treći put, održati od 11. do 25. kolovoza svoju sezonu u tvrđavi "Minor" na Malom Brijunu, najavio je jedan od utemeljitelja toga kazališta Rade Šerbedžija na današnjoj konferenciji za novinstvo u zagrebačkom kazalištu "Kerempuh".

Publika će moći vidjeti "Kralja Leara" Williama Shakespearea (od 23. do 27. srpnja), zatim Euripidovu "Medeju" (od 11. do 15. srpnja) i "Marata-Sadea" Petera Weissa (od 14. do 25. kolovoza). Sve je predstave režirala supruga Rade Šerbedžije Lenka Udovički.

Osim tih u Vodnjanu i na Velikim Brijunima bit će prikazan i "Prosperov vrt", predstava zamišljena kao otvorena pozornica kazališta "Ulysses". Glazbeno-poetske recitale izvodit će Luko Paljetak, Nigel Osborne, "Putokazi", Livio Morožin i Rade Šerbedžija. Na vodnjanskom trgu bit će priređen i perfomance "Priče iz Vodnjana" po Tomizzinoj kronici o inkvizicijskim procesima u Vodnjanu.

"Osnutkom privatnog kazališta željeli smo promovirati otok Mali Brijun i tvrđavu "Minor", istaknuo je Šerbedžija, rekavši kako utemeljitelji kazališta, odnosno on i književnik i dramatičar Borislav Vujčić žele da u kazalištu sljedećih godina sudjeluju i drugi režiseri. Posebno želim, kako je rekao Šerbedžija, "dovući Al Pacina", čime bi se "ostvarila još jedna želja kazališta - da postane međunarodnim projektom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Producent Duško Ljuština na upit koliko je iz proračuna za to kazalište izdvojeno novca odgovorio je kako cijela ovogodišnja sezona stoji dva i pol milijuna kuna te kako je iz proračuna izdvojeno samo 300.000 kuna, a ostatak je prikupljen od vlastitih prihoda i od sponzora.

Kazalište "Ulysses" otvoreno je dobrotvornim koncertom Vanesse Redgrave na Brijunma 2. kolovoza 2001.

Djelovanje kazališta usko je povezano s istarskim područjem oko Vodnjana, Fažane, Brijuna i Pule, a imenom je posvećeno Jamesu Joycu, književniku čiji životopis i djelo svjedoče o nazočnosti na tom području. Naime, Joyce je u Puli boravio kao profesor engleskog jezika u Berlitzovoj školi stranih jezika između studenoga 1904. i travnja 1905.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara