Radeljak osuđen zbog devastiranja

DUBROVAČKI Županijski sud donio je pravomoćnu presudu kojom je Josip Radeljak dobio jednogodišnju uvjetnu kaznu, zbog nedozvoljenih građevinskih zahvata na kući u Dubrovniku.

Kako doznajemo od Radeljakovog odvjetnika, Dragana Pištala, sud je odbio Radeljakovu žalbu na istovjetnu presudu dubrovačkog Općinskog suda, donesenu 14. rujna prošle godine.

Radeljaka se tereti da je na kući u Kovačkoj 17, smještenoj u dubrovačkoj povijesnoj jezgri izvršio radove koji se smatraju "devastacijom kulturnog dobra od nacionalne važnosti".

"Ja i moj klijent se ne slažemo ni s prvostupanjskom ni s drugostupanjskom odlukom. Presudu poštujemo kao takvu, ali se ne slažemo s njom. Gospodin Radeljak niti je vlasnik sporne građevine niti je investirao u nju." - rekao je Pištalo u telefonskom razgovoru za Index.

"Želio bih istaknuti manjkavost ovog postupka, jer da je gospodin Radeljak stvarno i investirao u građevinu, visina navedene štete je procijenjena na 27 tisuća kuna, što svrstava ovo u osnovno kazneno djelo koje je odavno u zastari, jer je gornja granica 30 tisuća kuna." - nastavio je Pištalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj klijent nije jedini kojemu se sudilo zbog radova na dubrovačkim građevinama, samo je imao tu nesreću da jedini bude osuđen zbog toga. Žalosno je što se ljude koji su otrgnuli te građevine zubu vremena i spriječili njihovo urušavanje naziva devastatorima. Pa to su danas jedne od najljepših građevina u Dubrovniku." - rekao je Pištalo.

"Gdje god da se pomakne, medijima je to zanimljivo. Nazvao bih to čak i svojevrsnim linčem. Bio je to stvarno neviđeni pritisak na mog klijenta tijekom vođenja procesa. Zbog toga je čak i zatražio zaštitu talijanske Ambasade." - nastavio je Pištalo.

"Ovo je samo prvo poluvrijeme utakmice." - završio je Pištalo napominjući kako je preostalo još pravnih mogućnosti koje će poduzeti.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara