RADIO 101 PROSLAVIO 20. ROĐENDAN

Radio 101, radiopostaja koja se kroz niz godina ustalila kao jedan od zaštitnih znakova Zagreba, proslavila je večeras svoj 20. rođendan.

Središnju proslavu, tzv. rođendanski tulum, Radio 101 priredio je u Meštrovićevom paviljonu, u kojem je smješten Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Pokrovitelj večerašnje svečanosti - koja je okupila velik broj Zagrepčana, među kojim i osobe iz hrvatskoga javnog i političkog života - bio je predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Čestitajući popularnoj "Stojedinici" dvadesetu obljetnicu "rada i hrabrosti" Mesić je kazao da ta radio postaja "neće moći biti zaobiđena prilikom pisanja povijest demokracije u Hrvatskoj".

"Radio 101 sve nas je učio demokraciji", kazao je predsjednik Mesić, dodavši da je ta radio postaja stvorila i neka od najznačajnijih imena hrvatskog novinarstva.

Uz programsko i poslovno vodstvo "Stojedinice", direktoricu programa Tamaru Pavlicu i predsjednika Uprave Darija Duspera, okupljene goste pozdravili su i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić.

Za ovu prigodu ovalni paviljon Doma HDLU-a skulpturalno je preoblikovan u rođendansku tortu s 20 svjećica, a posebno je uređen i prostor oko građevine.

Na okolnom travnjaku od cvijeća je napravljen logo Radija 101, a na otvorenju izložbe nekoliko je glazbenih skupina nastupilo na pozornici postavljenoj na fontani ispred Meštrovićeva paviljona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otvorenje izložbe koje će se i idućih nekoliko dana moći besplatno pogledati, označio je vatromet.

U unutrašnjosti Doma postavljena je "retrospektivna multimedijalna izložba" koja podsjeća na događaje iz dvadesetogodišnje povijesti Stojedinice.

Izložba, među ostalim, podsjeća i na zbivanja iz 1996., kada je zbog odluke da se toj radio postaji ne produži koncesija, na središnji zagrebački Trg bana Jelačića izašlo više od 100 tisuća Zagrepčana, prosvjedujući zbog mogućeg "gašenja" njihovog omiljenog radija.

Kroz četiri izložbene cjeline u Meštrovićevom paviljonu prikazane su i "povijesne" fotografije tog radija, radovi triju skupina dizajnera koji su osmišljavali vizualni identitet Radija 101, te "memorabilije" koje pripadaju Radiju ili su mu ih donirali slušatelji.

U središnjem dijelu paviljona postavljena je 12-metarska instalacija staromodne radijske antene, na čijim su katovima "svirali" DJ-i.

Radio 101 počeo je emitirati 8. svibnja 1984., a frekvencija po kojoj je Radio nazvan, oduzeta mu je godine 1987., o čemu je tadašnje poslovodstvo obaviješteno kratkim telegramom.

Do povrata frekvencije, prošle godine, Radio 101 emitirao je na "valovima" 93,4 i 90,7 MHz. Stara frekvencija i dodijeljena regionalna koncesija omogućili su da se Stojedinica od prošle godine čuje u većem dijelu sjeverozapadne Hrvatske.

(Hina) xam ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara